De ETOS veetentoonstelling in maart 1970.

De ETOS

Als het december wordt, raakt menig brievenbus verstopt door de enorme aantallen folders van grote supermarktketens die u geweldige kerstdagen en een fantastische jaarwisseling in het vooruitzicht stellen.

U hoeft daarvoor alleen maar uw winkelwagen vol te laden met gourmetpakketten, luxe broodjes, exclusieve snijwaren, konijn, haas en ander wild en natuurlijk allerlei sfeerverhogende woonaccessoires. Tussen dit foldergeweld treft u vast en zeker ook een folder aan van de ETOS. Zouden we nu teruggaan naar 1970, dan zou de ETOS niet alleen zeep en tandpasta aanprijzen, maar ook brood uit eigen bakkerij én vlees van de fijnste kwaliteit.
De ETOS werd in 1918 opgericht als Philips Coöperatieve Verbruiksvereeniging om zo de woekerpraktijken en prijsafspraken van de winkeliers in de stad te omzeilen. In het Philipsdorp werd de eerste kruidenierswinkel van de coöperatie geopend. Spoedig zouden er meer filialen volgen. De kruideniersfilialen waren een groot succes, daarom werd in 1919 de coöperatie uitgebreid met een bakkerij en weer enkele jaren later met een slagerij. In 1931 werden de banden met Philips doorgesneden en ging de coöperatie verder onder de naam E.T.O.S. dat stond voor Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking. ETOS was alomtegenwoordig: ETOS-benzinestations, ETOS-slijterijen, ETOS-supermarkten en zelfs een ETOS doe-het-zelfmarkt, het succes leek onstuitbaar. In 1973 keert het tij en komt de ETOS-cooperatie financieel in zwaar weer. De grootgrutter uit Zaandam neemt ETOS uiteindelijk over. Alleen de drogisterijtak draagt tot op de dag van vandaag de naam ETOS, de supermarkten werden vernoemd naar de Zaanse grutter zelf.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
2.1
Didas-fabriek
19 willy-1
Intocht van Sinterklaas, op 17 november 1962. Fotograaf Frans van Mierlo, Fotovisie | beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...