De Franse oorlogen van 1672 tot 1702

De Franse oorlogen van 1672 tot 1702

In 1648 is de 80-jarige oorlog afgelopen. De vrede wordt gesloten en er lijkt een periode van vrede te komen, waarin de economie weer kan aantrekken. Het gaat echter anders. De economie trekt helemaal niet aan, maar loopt juist nog verder terug als gevolg van een reeks van oorzaken. Er is teveel aanbod aan goederen, maar een tekort aan geld waardoor de prijzen dramatisch dalen en heel West-Europa in een recessie terecht komt. Tot overmaat van ramp begint de Franse koning Lodewijk XIV in 1672 aan een serie oorlogen, die grotendeels in de Zuidelijke Nederlanden (het huidige België) en Noord-Brabant wordt uitgevochten. Weer worden de dorpen rond Eindhoven en Helmond gebrandschat, geplunderd en verwoest. Het zijn vooral de dorpen in Kempenland die het zwaars te verduren hebben. Zo gaan bij een inval van de Fransen in 1688 Bladel en zeven andere dorpen geheel in vlammen op.

Prent uit een veel gebruikt schoolboek, de ‘Fransche Tyrannye’ met een realistische scène uit de Frans-Nederlandse oorlog van 1672-1678. De prent moet de jeugd van de wreedheid van de Fransen overtuigen

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Een politieagent knoopt een gesprekje aan met een jeugdige bezoekster van de speelplaats in het Stadswandelpark in 1939.
Roefseweg 1
Ansichtkaart van de betreffende Boerenleenbank in aanbouw in 1911, collectie RHCe
School Kerstroosplein
images/hourglass.png

ZOEKEN...