Voetballen

Voetballen

Vóór 1900 wordt er in Zuid-Oost Brabant nog weinig gevoetbald.

Bovendien zijn het in het begin alleen leden van de maatschappelijke elite, die deze sport gaan beoefenen. Voor het gewone volk vindt men het voetbal minder geschikt, omdat het spel op zich al ruw en onbeschaafd is. Rond de eeuwwisseling ontstaan de eerste clubs, die vaak prachtige namen hebben, zoals 'Trap Door' in Helmond (1895) en 'Nooit Moe' in Eindhoven (1897). Andere verenigingen uit die tijd zijn 'De Helmondsche Voetbalclub', het latere HVV (1899), het Eindhovense 'Concordia' (1896) en EVV, het latere 'FC Eindhoven'. Op het platteland komen pas na 1910 clubs van de grond.
Zolang het voetballen beperkt blijft tot 'jongeheren' van gegoede stand, maakt de geestelijkheid nog weinig problemen op voorwaarde dat de wedstrijden beginnen ná de hoogmis. Als er echter steeds meer clubs komen, die zich bovendien gaan aansluiten bij de neutrale voetbalbond, komen er bezwaren tegen 'het leeren gevaar', want omdat de jeugdwedstrijden meestal op zondagmorgen zijn, kunnen de jonge spelertjes hun zondagsplichten niet voldoen. Uiteindelijk zal dit leiden tot de oprichting van een diocesane katholieke voetbalbond. Bijna alle verenigingen in het zuiden zijn nu gedwongen zich om te vormen tot katholieke voetbalclubs en zich aan te sluiten bij de katholieke bond.

De R.K.Voetbalvereniging Madjoe, Tivoli. De inzegening van het voetbalveld aan de Heezerweg door E.P.van den Bergh in 1934

Bronvermelding: RHCe, THA, objectkenmerk 0001011

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
de wethouders mw. E. Klaassens-Postema, W. van Elk, J. Mulder, A. Leenders, J. Zeelen, J. Blommestijn, burgemeester van der Lee en gemeentesecretaris P. Joosten.Fotograaf Noud Swinkels |studio Enface (collectie RHCe)
De toneelzaal van het Lambertuspatronaat.
 Bedrijventerrein De Run, met de Ebroba bakkerij ter hoogte van de Runstraat in Veldhoven, omstreeks 1987. Beeldcollectie RHCe.
Carnavalsoptocht van 1963
images/hourglass.png

ZOEKEN...