Militaire parade 30 april 1959. Foto: Frans van Mierlo

Koninginnedag de mist in

Eindhoven – een prachtig plaatje uit tijden van weleer. Hoezo prachtig?, horen wij u denken. Nee het is niet wat het lijkt. Mocht u denken dat we hier van doen hebben met een tafereel uit de Tweede Wereldoorlog, dan zit u er naast.

Wat u hier wel ziet is een opname van Koninginnedag in het jaar 1959. Een speciale dag voor onze toenmalige vorstin, want zij werd die dag 50 jaar. Een onverdeeld succes was de dag niet. Net als vijftig jaar eerder liet het weer zwaar te wensen over. “Kille regenvlagen en een wilde stormwind hebben een flinke domper gezet op de feestvreugde om de vijftigste verjaardag van onze Koningin. De muzikanten, acrobaten en mannetjes met kunstjesmakende apen die het stadsbeeld op dit soort hoogtijdagen plegen op te luisteren zijn tegen de avond somber gestemd naar huis gegaan. Diep in de kraag gedoken bewogen voetgangers zich over straat, en de kermissen draaiden tegen beter weten in met optimistische schlagers in een grauw decor!” De militaire defilés brachten door het hele land duizenden mensen op de been. Zo ook in Eindhoven, waar 2000 man akte de presence gaven. In de stad was dit het hoogtepunt van de dag. Naast troepen te voet was er ook plaats voor gemotoriseerde troepen. Op de foto ziet u juist een detachement van het 11e bataljon zware tanks uit Oirschot voorbij trekken. Het allermooiste moet dan nog komen, maar word vervolgens door iedereen gemist: een fly-past met 24 Thunderstreaks van de Tactische Luchtstrijdkrachten kon jammer genoeg door het laaghangende wolkendek niet worden waargenomen. Wat al die mensen toen nog niet wisten, weten wij nu wel. Het mooiste van de dag hadden zij namelijk al gezien. Zij keken naar een stukje Eindhoven dat er vandaag niet meer is. Het Begijnhof is immers al weer lang geleden uit het stadsbeeld verdwenen!

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Snel, sneller, snelst
De Genneper Watermolen, het molenaarshuis met ernaast het café van Alida Meulenbroeks, 1961. Foto: P.Janssen, technische dienst gemeente Eindhoven, beeldcoll. RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...