Onlosmakelijk verbonden met de jaren ’80 is dit affiche van de vredesbeweging getekend door Opland.

Panikeert niet !

‘Keep calm and carry on’, is een slogan bedacht door de Britse regering in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en met posters uitgevent om de rust onder het volkje met de stiff upperlip te bewaren. Aan ‘de’ nuchtere Nederlander en dito Eindhovenaar zijn dergelijke campagnes niet besteed, die laat zich immers niet gekmaken, toch??

We gaan terug naar de jaren ’80. Sociaal-economisch stond de regio Eindhoven er niet al te best op. Bedrijven verkeerden in zwaar weer, massaontslagen waren aan de orde van de dag, de jeugdwerkeloosheid was enorm en de Eindhovense binnenstad verpauperde. De heroïne liet er onverbiddelijk zijn verschrikkelijke uitwerking zien op de menselijke waardigheid. De punkscene droeg met verve, sluitspelden en hanenkammen het No Future-gevoel uit.

Doe Maar zong over ‘De Bom’, dat die ging vallen was eigenlijk wel zeker, de vraag was meer wanneer.

 ‘Op Vliegbasis Volkel is een atoombom met de kracht van een megaton gevallen’. Zo begon een documentaire van Omroep Brabant op zondag 4 oktober 1981. De bedoeling van de gedramatiseerde documentaire was de bevolking informeren over welke gevolgen zo’n inslag heeft op de regio. Zo kwamen het Hoofd Burgerbescherming en een arts kwamen aan het woord. Hoewel aan het begin van de uitzending duidelijk was gesteld dat het om een documentaire ging ervoeren veel mensen dat anders.

In blinde paniek werd gebeld naar de omroep, brandweer en politie. Sommigen probeerden het bedreigde gebied te ontvluchten. Een saillant detail is dat in de Peeldorpen, hoewel veel dichter bij de beoogde rampplek dan Eindhoven geen paniek ontstond. De korpschef veronderstelde een zeker fatalisme bij de luisteraars in de Peel: ‘We zijn er nu toch aan, waarom zouden we nog bellen?’ Het was overigens niet de eerste keer dat er paniek uitbrak na ondoordachte berichtgeving. Het Einhovens Dagblad kopte in 1947 bij wijze van 1 aprilgrap - met de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen nota bene - ‘atoomnevel bedreigt Lichtstad’. Maar of posters met kalmerende teksten een probaat middel blijken?

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Hongaarse vluchtelingen werden in Eindhoven flink in de watten gelegd. Ze  bezochten het Van Abbemuseum en dineerden in hotel Bristol gelegen aan het Stationsplein. Fotograaf: Frans van Mierlo - Fotovisie, collectie RHCe
Windhoos richt ravage aan  in Woensel, augustus 1939. Fotograaf C. Walravens, Beeldcollectie RHCe
Het 18 Septemberplein in de jaren vijftig, beeldcollectie RHCe
De oorlogen in de 16de en 17de eeuw
images/hourglass.png

ZOEKEN...