De nieuw te bouwen panden zijn vertegenwoordigd door kruiwagens met daarop de naam van de winkel, waaronder Stad Parijs. Foto Frans van Mierlo, collectie RHCe.

De nieuwe Demer

‘Die Demerbewoners zijn toch onverbeterlijke optimisten en doorzetters. Ondanks de stromende regen stonden de zakenlieden in jacquet en hoge hoed - de dames in fleurige toiletjes - in de vernieuwde winkelstraat om het laatste puin weg te kruien’ zo schrijft het lokaal nieuwsblad in 1953.

Met deze symbolische daad werd een zeer bewogen periode in de geschiedenis van de Eindhovense winkelstraat afgesloten. De Demer maakt, samen met de Rechtestraat, Stratumseind en Stratumsedijk, al sinds mensenheugenis deel uit van de belangrijke noord-zuid handelsroute en had al vele tegenslagen als oorlogen en stadsbranden doorstaan, weliswaar niet ongeschonden. De Tweede Wereldoorlog zou het aanzien van de winkelstraat ingrijpend veranderen. Vliegtuigbommen van vijand en vriend verwoestten woningen, winkelpanden en vele mensenlevens. Niet alleen van de overledenen, maar ook van hen die tot op de dag van vandaag treuren om het verlies van dierbaren.

Dankzij de inspanningen van onder meer de wethouder van Wederopbouw, het personeel van de gemeentelijke dienst Gemeentewerken en bewoners en ondernemers herrees de Demer en kwam sterker dan ooit tevoren terug als de winkelstraat van Eindhoven én verre omstreken.

Daarbij werd van de nood een deugd gemaakt; de zogenaamde flessenhals, de vernauwing in de Demer die het drukke doorgaande verkeer liet stroppen, werd met de sloop van enkele panden verbreed.

Terug naar de dag dat ‘het laatste puin’ werd weggekruid. Burgemeester Kolfschoten, voor de gelegenheid gehuld in werkmanstenue nam een schop ter hand, laadde een kruiwagen vol en dirigeerde die behendig naar de storthoop verderop. Zoals een goed werkman betaamt spuugde hij halverwege het werk eens flink in de handen. Een ander goed gebruik waaraan grif gevolg gegeven werd was dat de notabelen de avond gezellig doorbrachten in Old Dutch.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De kampioenen van 1957 werden voor hun prestaties gehuldigd op 6 februari 1958, Foto Kirsch.
Champagne op de veranda 0000117
Luciferfabriek de Molen aan de Lijmbeekstraat in 1977, fotograaf G.L. Hagens – collectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...