Ansichtkaart van de betreffende Boerenleenbank in aanbouw in 1911, collectie RHCe

Boerenleenbank - luchtbrug

Steeds meer kantoorpanden staan langdurig leeg en wachten daarom op herbestemming. Een van de oorzaken is ‘het nieuwe werken’.

Dat is thuis werken voor de baas, aan de keukentafel met de hond aan de voeten of juist boven in de studeerkamer ver weg van alles en iedereen om in opperste concentratie de hersens te pijnigen. De steeds verdergaande automatisering en digitalisering heeft het nieuwe werken mede mogelijk gemaakt. We werken niet alleen thuis, maar ook in ‘the cloud’ want digitale informatie heeft nu de overhand. Geheel papierloos is het doorsnee kantoor dat tegenwoordig voornamelijk uit flexplekken en een koffieautomaat bestaat overigens nog steeds niet. Waar is de tijd gebleven van de loodzware en enorme stalen Gispenbureaus uitgevoerd in stemmig grijs, de onafzienbare rijen typemachines, stencil- en kopieermachines, stellingkasten volgepropt met dikke ordners en tientallen meters meer dan vuistdikke dossiers in hangmappen? In november 1961 werd de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank gevestigd aan de Dommelstraat pijnlijk duidelijk wat een dergelijke inventaris betekent. De bank kampte, in afwachting van de nieuwbouw aan de Fellenoord, met ernstig ruimtegebrek. Vandaar dat de afdeling boekhouding met bijbehorend meubilair verhuisde naar een tegenoverliggend gebouw. Ponskaartenmachines van wel 500 kilo en 29 andere grote kantoormachines, tientallen bureaus met inhoud en vele grote stalen kasten langs smalle trappen door het gebouw tillen, slepen en sjorren, dat riep bij de verhuizers van Van den Eijnden nachtmerrieachtige beelden op. Vandaar dat besloten werd tot plaatsing van een tijdelijke luchtbrug gemaakt van steigers dwars over de Dommelstraat ter hoogte van de eerste verdieping. Bijkomend voordeel was dat het doorgaand verkeer er ongehinderd onderdoor kon razen terwijl de verhuizing gaande was. Naar verluidt heeft men na afloop een diepe zucht van verlichting geslaakt en bleef de speciaal afgesloten W.A.-verzekering onaangeroerd.

 

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Groepsfoto van de bouwvakkers tijdens de eerste steenlegging.
VIPRE-bussen staan klaar om Philips-personeel te vervoeren, medio jaren vijftig. Foto: Philips Concern Archief. Coll. RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...