Het gesloopte pand van kaarsenfabriek Van Borrenbergen in de Vondellaan, 1968. Foto: gemeente Eindhoven | Beeldcollectie RHCe.

Terug naar toen; Lichtstad

Wat hebben Parijs en Eindhoven gemeen? Beide steden worden nogal eens aangeduid met de bijnaam Lichtstad.

Daarmee houdt de vergelijking dan ook op. Dankt Parijs deze naam in eerste instantie aan de bijdrage die door inwoners is geleverd aan de Verlichting, de 18de-eeuwse stroming in de kunst, literatuur, wetenschap en filosofie, Eindhoven dankt deze naam wel aan het licht. In eerste instantie door de zeer aanwezige en omvangrijke luciferindustrie in de 19de eeuw. Deze industrie, berucht vanwege abominabele werkomstandigheden, werd begin 20ste eeuw overvleugeld door een snel rijzende ster, de N.V. Philips met de fabricage van gloeilampen. Sindsdien heeft de bijnaam Lichtstad alleen maar meer lading gekregen. Door de Lichtjesroute, ontstaan kort na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog, en lichtfestival Glow dat in 2006 voor het eerst werd georganiseerd. De lichtgeschiedenis van Eindhoven is echter nog omvangrijker. In de Stratumse Vondelstraat stond namelijk kaarsenfabriek van Borrenbergen. De fabriek was al sinds 1886 in bedrijf en leverde voornamelijk waskaarsen aan kloosters en kerken; zelfdovende devotiekaarsen, altaarkaarsen, godslamppitten en wierookvatbriketten. In 1970 moest het bedrijf plaatsmaken voor de aanleg van een parkeerterrein. Op dat moment was er nog maar een handjevol mensen werkzaam. De fabriek ging uit als een nachtkaars. Eindhoven Lichtstad doet dat niet. Integendeel! Het begrip Lichtstad krijgt alleen maar meer gewicht. Niet zozeer door de explosief stijgende bezoekersaantallen voor Glow als wel door het onderzoeksklimaat. Vorsende geesten doen hier slimme vondsten die sedert enkele jaren resulteren in de hoogste patentdichtheid per hoofd van de bevolking. Eindhoven… de (ver)lichtste!

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Jan Snijders
Kooplieden en tolhuizen
Middelares aller Genaden
 Koningin Wilhelmina bezoekt in maart 1945 Eindhoven, hoofdstad van het bevrijde deel van Nederland. Foto A. van Beurden | beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...