Tijdens het diner van mevrouw Tuimelaar, 1963. Fotograaf Frans van Mierlo, Foto Visie | Beeldcollectie RHCe

Terug naar toen ; Feestje!

Sinds enkele jaren is het Regionaal Historisch Centrum in het bezit van een enorme collectie foto’s en negatieven van fotograaf Frans van Mierlo. Zijn fotozaak en studio was tot zijn overlijden te vinden in de Sint Anthoniusstraat, tegenover de Steentjeskerk. Hij fotografeerde in zijn studio bruidsparen, communicantjes en gezinnen. Maar hij was ook veel met de camera op stap.

Hij maakte nieuwsfoto’s voor de Philipskoerier en het Eindhovens Dagblad. Reclamefotografie was een ander belangrijk onderdeel van z’n werk. Voor Campina en Tweka bijvoorbeeld én voor middenstanders die hun winkel en waar op de gevoelige plaat vastgelegd wilden hebben. Van veel afbeeldingen is bekend wie of wat we zien en wanneer. Hij noteerde dat keurig op de negatiefenvelopjes. Helaas zijn niet alle envelopjes bewaard gebleven en soms zijn de beschrijvingen erg summier, zoals bij deze foto die deel uit maakt van een grote serie getiteld ‘diner mevrouw Tuimelaar, 1963’.

De serie laat een gezellige ongedwongen bijeenkomst zien in een ietwat deftige entourage, met keurige obers die weten hoe het hoort. Het eten wordt keurig opgediend en de wijnglazen regelmatig volgeschonken. Mevrouw Tuimelaar lacht, groet en schudt handen. Ze heeft het zichtbaar naar haar zin want haar gasten vermaken zich prima. Als die plezier hebben dan geniet zij ook. Hier en daar worden sigaretten aangestoken met behulp van de zilveren tafelkandelaars. Er wordt in wangen geknepen, geknipoogd en veel gelachen. Maar nooit wordt het onbetamelijk.

En dan staat daar een platenspeler waar mevrouw verwachtingsvol een blik op werpt … Zou ze die net cadeau hebben gekregen? Of gaat na het weghappen van het toetje Anneke Grönloh door de ruimte schallen met haar jongste hit Paradiso? Of Fats Domino met Blueberry Hill?

Degene die het weet mag het zeggen ….

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het Holiday Inn hotel anno 1973. Op de achtergrond de St. Antoniuskerk die op dat moment wordt gesloopt. Het dak is al grotendeels ontmanteld. Foto: A. Hagen, Technische Dienst gemeente Eindhoven | Beeldcollectie RHCe
Het Karperven op de Stratumse Heide, winter 1953. Fotograaf H. van der Heijden. Beeldcollectie RHCe
De Duitsers vorderden alle mogelijke vervoersviddelen.
Secretaresse huist hertshoorn in, juli 1963. Frans van Mierlo, Foto Visie | collectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...