Op heterdaad betrapt, ongeveer een eeuw geleden| Beeldcollectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Terug naar toen: creatief in crime

De gelegenheid schept de dief is een vaak gebezigd gezegde. Wie het touwtje uit de brievenbus laat hangen moet niet raar opkijken als de tas met portemonnee, autopapieren en mobiel op een kwade dag uit het halletje is verdwenen.

Die gelegenheid kan behalve een touwtje ook een heel ander gegeven zijn, de nabijheid van de landsgrens bijvoorbeeld. De Brabantse Kempenstreek heeft een lange traditie wat betreft het smokkelen bij nacht en ontij van voedingsmiddelen. Het leven was voor de doorsnee Kempenaar geen vetpot, elk voordeeltje was er een.

Stiekem was en is de Kempische Mensch best wel een beetje trots op deze praktijken. Waarom is er anders een smokkelmuseum in Budel en worden er smokkeltours voor toeristen verzorgd?

Vooral de listigheid en bravoure waarmee de contrabande gepaard ging gaf een enorme kick. De immer loerende veldwachter moest telkens weer op het verkeerde been worden gezet. Vaak lukte dat, soms niet. De hedendaagse smokkelpraktijk is helaas gespeend van elke vorm van kwajongensachtige romantiek: mensenhandel, doodzieke puppy’s uit Oost Europa en synthetische drugs ‘made in Brabant’. Bijna dagelijks kunnen we lezen over vaten met drugsafval gedumpt in de natuur. Soms wordt een uitgebrande auto ontdekt, al dan niet met een verkoold lichaam er in. Nee, dit valt niet meer in de categorie kwajongensstreken. Maar deze dan? Een 37-jarige arbeider uit Eindhoven heeft ongeveer dertig elektrische scheerapparaten uit de Philipsfabriek gesmokkeld, verstopt in …… zijn kunstbeen! Aldus het krantenbericht uit 1948 vond de Officier van Justitie het allesbehalve grappig of creatief en eiste acht maanden gevangenisstraf; niet kicken, maar brommen!

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Wonderland Eindhoven
Een Vlisco-woning op Mierlo-Hout.
Churchill geportretteerd als vrijetijdsschilder in de etalage van Wielinga Vakkleeding, Nieuwstraat 13, ter gelegenheid van de bevrijdingsherdenking 1949. Collectie RHCe
Het personeel van de gloeilampenfabriek der firma Philips te Eindhoven.
images/hourglass.png

ZOEKEN...