Voetreis naar Rome

Van onderstaande foto zijn de namen bekend van de personen die geportretteerd zijn en de reden waarom de foto gemaakt is. Dit gebeurde voorafgaand aan een voetreis naar Rome.

De personen zijn van links naar rechts: K. Lammers, A. van Hoof, L. van de Boom (knielend) en J. Duimelinkx. De staande personen kwamen allemaal uit Helmond, de knielende persoon uit Beek en Donk. De foto had de vorm van een prentbriefkaart die te koop werd aangeboden om in de onderhoudskosten tijdens de reis te voorzien.

Het is niet bekend wanneer de foto gemaakt is en het is niet na te gaan hoe het de personen vergaan is tijdens hun reis. Misschien zijn ze uiteindelijk helemaal niet gegaan. Als U er iets meer van weet dan kunt u reageren.

Publicatie van bovenstaand verhaal leidde tot enkele reacties. Onder andere drie van leden van de familie Duymelinck en een van Van Hoof.De knielende persoon is Jacobus Duymelinck. Hij is een geboren en getogen Helmonder. Hij werd geboren in de Beelsstraat op 21 maart 1916. Het was een sterke en sportieve kerel, die in zijn jonge jaren aan boksen en gewichtheffen deed en op kermissen worstelde met de beer.De Rometocht moet in 1929 of 1930 zijn geweest. Een neef van de heer Duymelinck herinnert zich dat hij een jaar of vijf was en hij werd in 1923 geboren. Ik vermoed dat het iets later moet zijn geweest. De heer Duymelinck was in 1930 nog maar 14 jaar.De vier heren hadden een driewielertje gemaakt om hun spullen, o.a. een tent, op te vervoeren en trokken zo richting Rome. Over het verloop na het vertrek lopen de verhalen in de familie enigszins uiteen. Volgens het ene verhaal zijn ze door onenigheid niet verder gekomen dan Parijs. Volgens een ander verhaal was er een bij die zijn heimwee had, dat hij in Mierlo al begon te zeggen dat het wel erg ver was. Een derde weet dat er een vanwege heimwee om is gedraaid in België en dat de andere drie door zijn gegaan. Nou hoeven deze gegevens elkaar niet te bijten. Als er een zo’n heimwee heeft, kan daar best onenigheid over zijn ontstaan. De laatste bron weet ook te vertellen dat de drie tot Italië zijn gekomen, maar dat ze niet verder dan de grens zijn gekomen. Daar werden ze teruggestuurd omdat ze te weinig geld bij zich hadden. Volgens een ander omdat ze niet de juiste reispapieren hadden. Ook deze gegevens zijn wel met elkaar te rijmen. Rond de jaren dertig was er een grote economische crisis. Het is goed mogelijk dat er om een land binnen te komen een verklaring van vermogendheid werd gevraagd. In ieder geval zullen de mannen een spannende reis hebben gehad 

Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Zicht op de Paradijslaan vanuit de Elzentlaan, anno 1928. Fotograaf A. van Beurden | Beeldcollectie RHCe.
Koepokinenting
Robert van der Horst
images/hourglass.png

ZOEKEN...