Pieter Weemers

Pieter Weemers schitterde op het middenveld in München

Pieter Weemers werd op 9 april 1946 in Eindhoven geboren en kwam met het Nederlands hockeyteam tweemaal uit op de Olympische Spelen.

Tijdens de Olympische Spelen van 1986 in Mexico speelde Piet niet alle wedstrijden. In de poule wedstrijden tegen Pakistan, Argentinië, Groot-Brittannië en Kenia werd hij niet opgesteld. Als linkshalf in de wedstrijd tegen Maleisië stond hij voor het eerst in de basis; Piet scoorde de enige goal in de 25e min. van de wedstrijd. In de wedstrijd tegen Frankrijk stond hij midhalf (1-0). En in de wedstrijden tegen tegen Australië (0-2), Nieuw Zeeland (2-0) en Spanje (1-0) stond hij linksbinnen. Het Nederlands team behaalde uiteindelijk de vijfde plaats.

In 1972 in München speelde Pieter alle wedstrijden als middenvelder/voorhoedespeler. Tegenstanders waren: India (1-1), Polen (4-2), Kenia (5-1), Nieuw Zeeland (2-0), Mexico (4-0), Groot-Brittannië (1-3), Australië (3-2). De kruisfinale tegen Duitsland werd met 0-3 verloren.*  De strijd om de 3e en 4e plaats verloor Nederland van India (1-2). Nederland eindigt hiermee op de vierde plaats.

* Vóór de kruisfinale tegen Duitsland vertrokken twee Nederlandse spelers (Paul Litjens en Flip van Lidth de Jeude) terug naar Nederland in verband met de tragische gebeurtenissen in het Olympisch Dorp en later ook het vliegveld van Fürstenfeldbruck op 5 en 6 september. Hierbij werden elf Israëlische atleten gedood door Palestijnse terroristen.

Andere sportieve prestaties van Pieter waren: landskampioen met HTTC in 1986 te Eindhoven en in 1971 te Amsterdam.
Als 26-jarige was hij al een begrip in het Oranjeteam met 34 interlands op zijn naam. Dat aantal was wellicht nog hoger geweest als zijn studie (lichamelijke opvoeding M.O.) het hockyen niet gedurende lange tijd op een lager pitje had gezet.

Naast speler zou hij later ook trainer worden bij HTCC in Eindhoven. In 1980 werd hij hockeytrainer bij Amsterdam. Na een jaar keert hij echter al terug naar het zuiden om Tilburg Breda te trainen. Ook trainde hij Rapidity in Oss dat toen in de eerste klasse speelde.

Over zijn deelname aan de Olympische Spelen van Mexico: "Je bent een week of drie volledig op elkaar aangewezen. Je vormt een kleine gemeenschap, waarin alle verborgen kleinigheden aan het licht treden. Dat kan irriterend werken en het gevaar daarvoor is het grootst na een weinig bevredigende uitslag."

Vanaf 1973 werkte Pieter Weemers als gymleraar op het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Gebied Stratum
Ansichtkaart van de betreffende Boerenleenbank in aanbouw in 1911, collectie RHCe
De weinig gerieflijke arrestantencel in de voormalige kazerne.
Wapen Stratum
images/hourglass.png

ZOEKEN...