Huldiging Pieter Gerardus du Pré

50-jarig jubileum bij Helmonds Muziek Corps

Op 30 november 1888 kwam de uit Aalten in Gelderland afkomstige leerlooier Frederik Wilhelm du Pré met zijn gezin vanuit Strijp naar Helmond. Een van de leden van het gezin, de toen 14-jarige Pieter Gerardus, trad een kleine veertien dagen later in dienst van Begemann.

Pieter Gerardus ging daar op kantoor werken. En daar maakte hij kennis met de voorloper van het Helmonds Muziek Corps, de bedrijfsfanfare van Begemann. Die fanfare bestond toen nog maar vijf jaar. De fabriek en de fanfare bleven onlosmakelijk met zijn leven verbonden. In 1900 zit hij al in het bestuur, wat blijkt uit het feit dat hij in dat jaar een stuk ondertekent als penningmeester. In 1910 werd hij voorzitter. Hij zou dat tot 1941 blijven.

Aan het einde van 1938 was Pieter Gerardus du Pré vijftig jaar actief bij Begemann en bij het Helmonds Muziek Corps. Hij werd toen gehuldigd voor zijn jubileum bij de fabriek. Enkele weken later, op 4 februari 1839 werd hij gehuldigd voor zijn jubileum bij het HMC. De foto is genomen tijdens de serenade op die dag.

Een week later, op 11 februari werd hij geëerd met een concert waarbij als openingsnummer een aan hem opgedragen compositie van dirigent Louis Felten werd gespeeld. En, zoals de convocatie van het concert laat zien, werd hij tijdens de pauze van het concert ook nog een keer gehuldigd.

Jubileumconcert voor Pieter Gerardus du Pré.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
4 willem vd sommen-1
"Onbekende groep"
images/hourglass.png

ZOEKEN...