"Panta Rhei"

Panta Rhei

Op 15 september 2003 was het 50 jaar geleden dat de monumentale fontein bij de Philips Bedrijfsschool aan de Eindhovense Kastanjelaan, aan de Raad van Bestuur van Philips werd overgedragen.

Dit waterwerk was een cadeau van het personeel bij het 60 jarig bestaan van de onderneming in 1951. In gloedvolle woorden werd een vergelijking gemaakt met de beste fonteinen in Parijs. Was Parijs ook niet een lichtstad?

Uit de toespraak van de heer Spruit, voorzitter van het “comité Jubileumgeschenk”, viel op te maken dat het kunstwerk werd gezien als een symbool van de liefde van de werkers tot samenwerking. Uiteindelijk duurde het nog tot 1957 voordat beeldhouwer Hubert van Lith de zuilen met de zinnebeelden Het Licht, de Roep en het Schouwen uit de blokken steen gekapt had. ”Phanta Rhei” betekent in het Grieks “ Alles beweegt”. Deze zinsnede is van de Griekse natuurfilosoof Heraclitus. Het is de helft van een uitgebreidere uitspraak die luidt “alles beweegt en niets is blijvend”. Hiermee stelde hij de relativiteit en vergankelijkheid van het bestaan aan de orde. Laten we vooral niet praten over de lieve jeugd van vroeger. Nauwelijks was de fontein gereed of baldadige jongens leefden er hun vernielingsdrift op uit. Lampen werden uitgedraaid en kapot gegooid. Het pas aangelegde gazon werd vertrapt en rommel belandde in het vijvertje. Eind jaren 1980 was de fontein zwaar verwaarloosd; door lekkage stond er al tenminste tien jaar geen water meer in. De gedachte aan sloop werd uitgesproken. Gelukkig werd in 1998 tot restauratie besloten en kon dit markante monument voor Strijp behouden blijven. De gebouwen van de bedrijfsschool aan de Frederiklaan zijn inmiddels verkocht aan het R.O.C.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het 25-jarig lidmaatschap van P.C. van den Braken van het Eindhovense Brandweercorps.
Foto: fabriek Olandilla, linnen-, pellen- en damastweverij, gelegen aan de Willemstraat met rechts het riviertje de Gender.
Nieuwbouw in de Wezelstraat
Naam Woensel
images/hourglass.png

ZOEKEN...