Eenmaal getrouwd werd van de vrouw verwacht dat ze voor het huishouden zorgde. Uit werken was uit den boze. Collectie RHCe, beeldbanknummer 32124.

Verloofdecursus

Het zal een aanstaand echtpaar misschien vreemd in de oren klinken, maar in de jaren 1960 ging je, als je voornemens was om in het huwelijksbootje te stappen, naar een verloofdecursus. Deze werden op verschillende plekken in Eindhoven georganiseerd door zowel Katholieke als Protestantse geestelijken.

Tijdens deze cursus was er aandacht voor materiele en immateriële zaken waarmee het jonggehuwde paar vast en zeker te maken kreeg. De toen nog grote woningnood bijvoorbeeld. Een architect gaf nuttige tips over hoe de toekomstige te betrekken woning of bovenkamer praktisch doch huiselijk ingericht kon worden. Bijna alle docenten van de cursus richtten zich tot de vrouw: zij zou immers het huishoudelijke leven gaan bestieren. Daarom voor haar tal van nuttige wenken over huiselijke gezelligheid en properheid en het belang van een voedzaam maal voor de hardwerkende echtgenoot.

Maar zoals reeds gezegd, ook immateriële zaken kwamen aan de orde. Geestelijken verzorgden spreekbeurten over het Sacrament van het Huwelijk, over liefde en trouw en waarschuwden voor de dreigingen die uitgingen van vrije tijd, vakantie en sleur. Ook dingen waar men zo maar niet met iedereen over spreekt en waar men wel gaarne een antwoord op of oplossing voor heeft, konden voorgelegd worden aan pastoor, dominee of docent van het Katholiek huwelijksbureau.
De Bisschop van Den Bosch, monseigneur W. Bekkers, kwam in april 1961 naar de koffiekamer van het parochiehuis in Woensel om de laatste lesavond van zo’n verloofdecursus bij te wonen. Hij sprak toen de wens uit dat de deelnemers aan de verloofdecursus de genoegens én de zorgen van het huwelijk zouden aanvaarden. Nadat de Monseigneur weer naar Den Bosch vertrokken was, zijn de paartjes nog lang in gezellig samenzijn en opgeluisterd door een dansje in de feestelijk versierde zaal van het parochiehuis bijeen geweest.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De winkel van Wijnen.
Het stationnetje van Valkenswaard.
Een natuurkundelokaal in de school, kort na de ingebruikname in 1924 | beeldcollectie RHCe
De verlaten slooppanden aan de Broekseweg in Woensel, eind jaren ’60 gesloopt voor de nieuwbouw van de Rabobank, werden regelmatig bezocht door landlopers. (foto gemeente Eindhoven)
images/hourglass.png

ZOEKEN...