Opvang van psychiatrische patiënten

Opvang van psychiatrische patiënten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In oktober 1944 valt het psychiatrische ziekenhuis St. Anna in Venray ten prooi aan het oorlogsgeweld. Zo’n 1700 personen, religieuzen, patiënten en verpleegsters, verblijven noodgedwongen in de kelders van het zwaar getroffen gebouw.

Dit kan zo niet langer en er wordt koortsachtig onderhandeld met de Engelse bevrijders. Uiteindelijk wordt besloten tot evacuatie. 450 patiënten gaan naar Boekel. Nog eens 400 patiënten zullen worden ondergebracht in de Rijks Psychiatrische Inrichting te Eindhoven en het resterende gedeelte van het personeel en de patiënten komt terecht in de Karel I fabrieken van Van Abbe. De reis is vol gevaren maar de hele groep komt ongedeerd op locatie aan.

In de fabriek heeft men de beschikking over een enorme zaal die wordt verdeeld in kleine afdelingen door muren van sigarenkistjes. De luxe die men kent uit het tehuis is er niet meer maar met de nodige aanpassingen redden de verpleegsters en de patiënten zich aardig. Alles beter dan de verwoeste troep in Venray. In Eindhoven zit men iets meer vertrouwd maar de oorlogsdreiging drukt een zware stempel op het dagelijks leven. Veel hulp is er van de Engelse bevrijders die zorgen voor kleding, voedsel en medicamenten. Uiteindelijk zal de gehele groep op 15 mei 1945 terugkeren naar de vertrouwde omgeving in Venray.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Sobriëtasgebouw
Sinterklaas
Affiche van de Vredesbeweging uit 1990. Beeldcollectie RHCe.
images/hourglass.png

ZOEKEN...