Niet alleen vuur werd naar Eindhoven gebracht. In 1949 krijgt loco-burgemeester Janssens een kistje met zand van de Normandische kust overhandigd.

Het Vuur van Bayeux.

 

 Sinds 1945 is het bevrijdingsvuur, in samenwerking met de stichting Bevrijdingsherdenking, op allerlei manieren van Bayeux, daar waar de geallieerde opmars begon, naar Eindhoven gebracht. In 1945 ondernam wielerclub Het Zuiden als eerste de tocht naar Bayeux om het vuur op te halen. Het was een barre fietstocht langs door de oorlog verwoestte dorpen en steden. In 2004 ging burgervader Sakkers in hoogsteigen persoon het vuur ophalen in Normandië om het op 18 september op het Stadhuisplein te ontsteken. Daarna ging het vuur tijdelijk in bewaring bij het Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon om op 5 mei 2005 in Wageningen tijdens de landelijke herdenking de fakkel opnieuw te ontsteken.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De speciaal geprepareerde fietsen van de politie.
Wielrennen
Zojuist met de trein gearriveerd: Stadsprins Trocadorus d'n Urste (Theo de Vries), loco-burgemeester Jan Dirk van der Harten en dansmarietjes, 4 februari 1967. Beeldcollectie RHCe.
Arabische Prins bezoekt Eindhoven 0149965
images/hourglass.png

ZOEKEN...