Ronald Jansen, doet Spanje de (strop)das om

Ronald Jansen, geboren op 30 december 1963 in Sint Michielsgestel, was doelman van het Nederlands hockeyteam.

Met Nederland werd hij wereldkampioen in 1998 en Olympisch kampioen in 1996 in Atlanta en in 2000 in Sydney. Ronald speelde in zijn loopbaan voor achtereenvolgens De Dommel, M.H.C. Wageningen, Oranje Zwart en Den Bosch. Hij heeft maar liefst 183 interlands op zijn naam staan.

In 1996 het jaar van de Spelen van Atlanta kwam Ronald Jansen uit voor de Eindhovense hockeyclub Oranje Zwart. Op de hockeyvelden van Atlanta presteerde de ploeg van Roelant Oltmans prima. In de groepsfase werd weliswaar gelijkgespeeld tegen Groot-Brittannië, maar de vier andere partijen werden gewonnen, waaronder een belangrijke 3-2 zege op concurrent Australië. In de halve finale was aartsrivaal Duitsland de tegenstander en die werd met 3-1 verslagen.

Tegenstander in de finale was het verrassende Spanje. Nederland was duidelijk favoriet voor de titel. In de eerste helft van de partij bleek dat allerminst. In de eerste helft waren de beste kansen voor de Spanjaarden, maar met dank aan keeper Ronald Jansen bleef het 0-0. Tien minuten in de tweede helft opende Spanje toch de score: Victor Pujol ramde de bal achter Jansen. De achterstand schudde Nederland wakker. Binnen tien minuten waren de kansen gekeerd. Strafcornerspecialist Floris-Jan Bovelander scoorde tweemaal kort achter elkaar en pinch-hitter Bram Lomans maakte via opnieuw een strafcorner aan alle onzekerheid een einde, door kort voor het eindsignaal de 3-1 te scoren. Uit handen van IOC president Juan Antonio Samaranch ontvingen de hockeyers hun gouden medaille. De Spanjaard had die prijs graag aan zijn landgenoten uitgereikt, maar zoals toeschouwer/premier Wim Kok opmerkte: “De zilvervloot laten we aan Spanje.”

Aan het einde van zijn carrière ging Ronald Jansen bij hockeyclub Den Bosch spelen. In de zomer van 2001 trad hij daar in dienst als trainer-coach. Na twee jaar hield Jansen het voor gezien. In 2004 was hij assistent van Roelant Oltmans bij de nationale hockeyploeg van Pakistan.

Tegenwoordig werkt hij als leverancier van stropdassen. Dit doet hij inmiddels al meer dan twintig jaar met dezelfde passie en gedrevenheid die hij jarenlang op het hockeyveld heeft getoond. Daarom heet zijn collectie stropdassen ook Keepers, by Ronald Jansen.