Floris Braat

Floris Braat: de eerste en enige Nederlandse wereldbekerwinnaar met slalomkanoën!

Floris Braat, geboren 29 september 1979 te Eindhoven, nam deel aan de Spelen te Athene 2004.

In Athene plaatste hij zich bij wildwater kanovaren, K1 slalom, voor de halve finale. Daar behaalde hij de 17e tijd waarmee hij uitgeschakeld was.

Floris Braat was geen fulltime professional, evenals Sam Oud die als tweede Nederlandse kanovaarder was afgevaardigd voor de Spelen in Athene. Zij kwamen daarom met name tekort op techniek, waardoor het behendig varen door de poortjes extra tijd kostte ten opzichte van de professionals. Floris haalde de finale niet. Sam wel en werd in de finale uiteindelijk achtste.

Kanoslalom is een sport op wildwater waarbij techniek en waterkracht bij elkaar komen om de snelste weg van het parcours naar beneden te vinden. Bij kanoslalom is het de bedoeling een vooraf aangegeven route zo snel mogelijk en foutloos te varen. De route wordt aangegeven door groene en rode paaltjes die boven het water hangen. Twee vormen een poortje waar doorheen gevaren moet worden. Waarbij bij groen staat voor stroomafwaarts en rood voor stroomopwaarts. Aanraken of foutief bevaren van de poortjes levert strafseconen op die bij de vaartijd opgeteld worden.

 

Wildwatersport bestaat sinds ongeveer 1920. Wildwater slalom volgt wat later maar is wel de eerste sport die eigen wereldkampioenschappen kent (1932). In 1972 staat wildwater slalom voor de eerste keer op het Olympisch programma als demonstratiesport (Augsburg). Deze baan wordt nog vaak gebruikt voor World Cups, Europese- en Wereldkampioenschappen.

Het slalomkanoën kent vijf categorieën. K1 (dames en heren), C1 (dames en heren) en C2 (alleen heren). K1 staat voor eenpersoons kajak (dubbelbladige peddel). C1 voor eenpersoons Canadese kano (enkelbladige pedel). C2 voor tweepersoons Canadese kano (idem met enkelbladige peddel).

Andere sportieve prestaties van Braat zijn:
* WK zilver in 2003 te Augsburg met de Nederlandse ploeg Floris Braat, David Backhouse en Sam Oud
* Persoonlijk een wereldbeker als eerste en enige Nederlander te la Seu d'Urgell (Spanje) in 2000
* Floris wordt Europees kampioen in Nowy Sacz (Polen) in 1997

* Floris Braat behaalt zilver tijdens de WK junioren te Lipno (Tsjechië) 1996 - en Sam Oud behaalt daar goud.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Sloop van langgevelhuizen aan de Boschdijk, begin jaren zeventig. | Beeldcollectie RHCe
Protestanten voor Philips
Maandag wasdag
De gemummificeerde kat, tentoongesteld tijdens de Brabantse Dag in Heeze, 1968. Foto Prinses.
images/hourglass.png

ZOEKEN...