Thijs Kaanders

Tophockeyspeler Thijs Kaanders: wel of niet doorgaan na Palestijnse aanslag?

Thijs Kaanders, geboren op 9 februari 1949 te Eindhoven, was de rechtshalf van het Nederlands hockeyteam tijdens de Spelen van München 1972.

De dramatische moord op elf Israëlische atleten tijdens de overval door Palestijnse terroristen in het Olympisch Dorp in de nacht van 5 op 6 september en later op het vliegveld van Fürstenfeldbruck, was voor een aantal Nederlandse deelnemers een reden om van (verdere) deelname af te zien.

Onder de leden van de hockeyselectie liep de emotie hoog op tijdens de discussie of het team al dan niet door moest gaan. Nederland had de poulewedstrijden gespeeld en had zich voor de kruisfinale geplaatst tegen gastland West-Duitsland, met kans op een medaille. Uiteindelijk keerden alleen Flip van Lidth de Jeude en Paul Litjens naar Nederland terug.

De wedstrijd tegen Duitsland werd met 0-3 verloren. In de wedstrijd om de derde plaats tegen India kon Nederland niet meer de motivatie opbrengen om tot het uiterste te gaan en verloor met 1-2, waarmee het team op de vierde plaats eindigde. De tragische gebeurtenis in München heeft bij Thijs nog lang doorgewerkt.

Thijs was planoloog voor de gemeente Eindhoven en ging later psychologie studeren met een specialisatie in neuropsychologie. In dit vakgebied is hij ook werkzaam.

Thijs kaanders

                                                Thijs Kaanders in actie

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
17 Jan nagelkerke
 Op de foto zien we voor de auto links Jan van Abbe met zijn miniatuur Tiroler hoedje met krulveer, rechts Jacques van der Meulen met rode Montenegrijnse muts. Tussen hen in verslaggever Went.
Schets van het telegraafkantoor op de Eindhovense Markt door Vincent van Gogh.
Margje Teeuwen
images/hourglass.png

ZOEKEN...