De Dommelstraat

Wie vandaag de dag door de Dommelstraat loopt, ziet de ene na de andere horecagelegenheid. Tussen al dat uitgaansgeweld houden onder andere een tandarts, architectenbureau en fotozaak moedig stand.
Dit beeld staat in schril contrast met vroegere tijden, toen de Dommelstraat een veelheid aan bedrijvigheid en beroepen herbergde. Een piano- en orgelhandel, een taleninstituut, een slijterij, een keel, neus- en oorarts, een hoeden- en fourniturenzaak, een bakerbureau, de Boerenleenbank, een antiekzaak en meubelmakerij, linnenfabriek, een aantal melkfabriekjes en een botermijn.
In de vroege ochtenduren is het er al druk: grote tankauto’s uitgerust met ‘brandweerslangen’ komen de café’s van allerhande drankwaar voorzien, de vuilcontainers worden geleegd en busjes van allerhande klus- en timmerbedrijven rijden af en aan. Altijd wordt er wel iets verspijkerd in de Dommelstraat.
Begin 20e eeuw werd het beeld van de Dommelstraat mede bepaald door de paardentram, paard en wagen en de hondenkar. Ongeveer 15 jaar later reden de eerste (vracht-)auto’s de Dommelstraat in. Dit ging helaas niet altijd goed: De krant van 10 november 1917 kopt: “Botsing! In de Dommelstraat tegenover het gebouw van de Coöperatieve Boerenleenbank reed hedenmorgen om 11 uur de vrachtauto van de firma Philips den melkwagen met paard bespannen van melkventer A. zodanig aan, dat de wagen gedeeltelijk werd verbrijzeld. Circa 500 liter melk ging de straat over. Het paard werd aan den linkerpoot zwaar geblesseerd en bloede hevig. Het moest worden afgemaakt”.
Voortaan toch maar wat beter uitkijken in die Dommelstraat….

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Feest in het Stadswandelpark, anno 1974. Fotograaf: Noud Swinkels Foto Enface | Beeldcollectie RHCe
 Op de foto zien we voor de auto links Jan van Abbe met zijn miniatuur Tiroler hoedje met krulveer, rechts Jacques van der Meulen met rode Montenegrijnse muts. Tussen hen in verslaggever Went.
Lies Bonnier
De nieuw te bouwen panden zijn vertegenwoordigd door kruiwagens met daarop de naam van de winkel, waaronder Stad Parijs. Foto Frans van Mierlo, collectie RHCe.
images/hourglass.png

ZOEKEN...