Meneer Van Hattem

Meneer Van Hattem in de klas

Meneer Van Hattem bracht zijn middelbare schooltijd door op het Lorentz Lyceum in Eindhoven. Het Lorentz Lyceum was toen gevestigd in enkele villa’s aan het einde van de Parklaan. Ze hadden nog geen groot gebouw om zich in te vestigen, dus vestigde ze zich daar. Het Lorentz Lyceum was een vooruitstrevende school. Zo hadden de leerlingen bijvoorbeeld veel vrijheid en mochten ook veel doen. Hij vond het erg leuk op school. Hij kon best veel grappen uithalen, want hij was bevriend met de zoon van de rector dus kreeg hij nooit straf. In de klas ging hij altijd achterin zitten want dan werd er het minst op hem gelet.

Het bijzondere aan deze school was dat het geen gymlokalen had, maar wel een super groot sportterrein. Het was een zeer vrije school, bijvoorbeeld omdat jongens en meisjes in een klas bij elkaar zaten. Ze hadden vijf uur gym in de week. En ze hadden een gymleraar die helemaal gek was van hockey, dus speelden ze in alle gymlessen hockey, en hier heeft hij dus geleerd te hockeyen. De meest bijzondere hockeywedstrijden in de schoolhockeycompetitie waren tegen het Augustinianum, want daar kwamen de meeste profhockeyers vandaan. Dit had een reden. Het Augustinianum was gevestigd naast de Paterskerk. De geestelijken waren streng. De jongens werden opgesloten in het gebouw en mochten de stad niet in. Op school mochten ze ook alleen maar hockeyen, hierdoor waren ze heel erg goed. Als ze eigenlijk een thuiswedstrijd speelden moesten ze toch naar het Augustinianum toe, want het was verboden voor de jongens van het Augustinianum om in de stad te komen. In de hoek van het veld stond altijd een marktkraampje met koffie en koekjes voor de spelers van het Augustinianum voor na de wedstrijd. Dat was wel oneerlijk want de leerlingen van het Lorentz Lyceum kregen niets.

Meneer Van Hattem ging altijd met de fiets naar school. Hij moest vier kilometer fietsen. Hij hield van wiskunde en hij haatte scheikunde. Hij woonde in het Phillipsdorp. Het rare was dat ze in de eerste klas geen Engels hadden, maar wel Duits en Frans. Dit vind ik raar omdat we nu in de eerste wel Engels krijgen maar geen Duits, en Engels is een wereldtaal dus zou je verwachten dat ze juist Engels zouden krijgen.


Geïnterviewde: Meneer Jan van Hattem
Geschreven door Michael van den Eijnden  

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Naast Koninginnedag vormden diverse bevrijdingsherdenkingen in het verleden een mooie gelegenheid voor een straattekenwedstrijd. Zo ook in 1963 in de Hermanus Boexstraat. Foto Hendrikx – collectie RHCe
Het POC in 1970. Fotograaf Noud Swinkels, Enface | Beeldcollectie RHCe
Bioscoop Alcazar
images/hourglass.png

ZOEKEN...