Kindertekeningen en video’s tweede wereldoorlog in lespakket.

Het RHCe en Beeld en Geluid stellen lespakketten beschikbaar.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het RHCe stellen op dinsdag 18 september, de dag dat Eindhoven in 1944 werd bevrijd, twee lespakketten beschikbaar aan de hand van een bijzondere collectie kindertekeningen en foto's uit de Tweede Wereldoorlog.Deze tekeningen uit het archief van het RHCe zijn in de lespakketten gekoppeld aan bronnen van andere erfgoedinstellingen. De lespakketten zijn beschikbaar via de onderwijsplatforms van Beeld en Geluid.

Bijzondere deelcollectie – de tekenklas van Karel Vermeeren
De bijzondere deelcollectie bestaat uit tientallen tekeningen, foto’s en documentatiemateriaal over de Tweede Wereldoorlog. De tekeningen zijn vlak na de Tweede Wereldoorlog gemaakt door leerlingen van het St. Catharinalyceum, de voorganger van het Van Maerlantlyceum, die in de tekenles van Karel Vermeeren de opdracht kregen om hun eigen oorlogservaringen uit de Tweede Wereldoorlog op papier te zetten. De tekeningen verdwenen in de vergetelheid en doken pas weer op bij de overdracht van de nalatenschap van Vermeeren (1912-1998) aan het RHCe. In 2011 sloot het RHCe met de collectie kindertekeningen en foto's uit de Tweede Wereldoorlog als eerste regionale archief aan bij LES 2.0. Niet alleen docenten en leerlingen uit Eindhoven, maar uit heel Nederland hebben op deze manier al kennis kunnen maken met deze parels uit het archief van het RHCe die sindsdien veelvuldig worden geraadpleegd.

Lespakket De meisjes van toen op ED*IT BASIS
ED*IT BASIS is speciaal ontwikkeld voor het primair onderwijs en biedt toegang tot honderd-duizenden bronnen van diverse musea en archieven op één website.
Het lespakket De meisjes van toen bestaat uit een digitale les voor leerlingen en een docentenhandleiding. Het lespakket is ontwikkeld voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. In de digitale les op ED*IT BASIS komen de leerlingen meer te weten over Eindhoven in de Tweede Wereldoorlog en hoe kinderen de Tweede Wereldoorlog hebben beleefd. Ze leren gebruik te maken van historische bronnen om het verloop van de Tweede Wereldoorlog te begrijpen. Hierbij spelen de kindertekeningen van het RHCe de hoofdrol. Deze indringende kindertekeningen worden gecombineerd met video’s uit de Tweede Wereldoorlog van Beeld en Geluid.

Lespakket De meisjes van toen op LES 2.0
LES 2.0 is een internetplatform dat digitaal leermateriaal en bronnen van erfgoedinstellingen toegankelijk maakt voor het VO en MBO.
Het lespakket De meisjes van toen bestaat uit een digitale les voor leerlingen en een docentenhandleiding. Het lespakket is ontwikkeld voor de eerste en tweede klas van het VMBO-T. In de digitale les op LES 2.0 worden verschillende soorten bronnen met elkaar vergeleken: ooggetuigenverslagen, propaganda en nieuws. Leerlingen leren zo kritisch te kijken naar bronnen, vooral als het gaat om conflicten. Ze verplaatsen zich in kinderen in oorlogstijd en leren goed te kijken naar kindertekeningen zodat ze deze kunnen gebruiken als bron voor historisch onderzoek.

In de eerste jaren na de oorlog, in de tekenles van Karel Vermeeren op het St. Catharinalysceum vertrouwden meisjes hun eigen oorlogservaringen toe aan het tekenpapier. Nu zijn de tekeningen lesstof voor de leeftijdsgenoten van nu.

Meer informatie over:
Regionaal Historisch Centrum Eindhoven: www.rhc-eindhoven.nl
Web Expo "Niet bang zijn, het gaat voorbij": www.eindhoventoen.nl
ED*IT BASIS: www.edit-basis.nu | LES 2.0: www.les20.nl
 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De benoeming van architect ir De Bever tot officier van Oranje Nassau. Burgemeester Kolfschoten speldt hem de onderscheiding op , 28-04-1956. Beeldcollectie RHCe.
26 Ria Rathje-1
PSV Korfbal werd in 1913 opgericht. Korfsermoentjes was jarenlang het clubblad.
images/hourglass.png

ZOEKEN...