Kanaaldijk

Industrialisatie en bouwen in de negentiende eeuw.

Helmond industrialiseerde snel nadat kanaal en spoorweg voor een goede infrastructuur hadden gezorgd. Om dicht bij de aanvoer van grondstoffen en de afvoer van de eindproducten te zitten, werden de fabrieken aan het kanaal gebouwd.

Het oudste voorbeeld hiervan is het ‘aauw fabriekske’ van Bots, dat in 1840 gebouwd werd aan de Kanaaldijk Noord-West 49. De fabrikanten bouwden hun villa’s dicht bij de fabrieken. Aan de Zuid-Willemsvaart zijn nu nog verschillende herenhuizen te vinden. Het oudste staat naast het ‘aauw fabriekske’ en is ook door fabrikant Bots gebouwd. Dat huis aan de Kanaaldijk Noord-West 47 is daarna heel lang bewoond geweest door de familie Raymakers. Even verderop aan Kanaaldijk 63-67a staan de huizen van Kaulen uit 1850, waarin behalve woningen ook een textielververij was gevestigd. Dan zijn er nog twee duo’s. Het ene aan de Kanaaldijk Noord-West 77 en 81 is de fabrikantenwoning van Swinkels uit 1868 en de directeursvilla uit 1882 van Swinkels. Het andere is daarnaast te vinden op de nummers 83 en 85. De firmanten van een margarinefabriek Coenraad Oijens en Dirk van Lokeren Campagne lieten deze villa’s in 1880 en 1890 bouwen.

 

U ziet dat een wandelingetje over de Kanaaldijk een aardige impressie geeft van het industrieel erfgoed van Helmond. Al die bedrijvigheid trok natuurlijk ook weer mensen aan. Als het nodig was, konden zij dicht in de buurt logeren in hotel Van Will op de hoek van de Steenweg en het kanaal. Dat hotel ziet U op de eerste ansichtkaart met daarnaast de villa van Bots, later Raymakers. De tweede foto laat de huizen van Kaulen zien. Deze is uit 1987, dus niet eens zo oud. Toch zou die nu niet meer gemaakt kunnen worden, of het zou vanuit een vliegtuig moeten gebeuren. Deze foto is genomen vanaf de gebouwen van Didas aan de overkant van het kanaal. Een groot deel van de fabriek was toen al afgebroken. Kort daarna was het hele complex weg.

Kanaaldijk

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Toon en Sientje
Oude arbeidershuisjes aan de Heistraat.
Anton Philips spreekt aanwezigen toe bij de onthulling van het radiomonument in het Stadswandelpark in 1936. Burgemeester Anton Verdijk kijkt toe. Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...