De aanmoediging groot 600 gulden voor elk werd uitgereikt door wethouder Van der Harten.Foto: Noud Swinkels Studio EnFace (1968)

Terug naar toen: schouderklopje voor kunstenaars

Voetbal, design en technologie daar weet men in Eindhoven wel raad mee. Maar met kunst is de relatie een moeizame, op z’n minst een knipperlichtrelatie. Het Van Abbemuseum ligt geregeld onder vuur, te elitair en vooral te duur in relatie tot het aantal bezoekers.

Museum Kempenland en kunstuitleen De Krabbendans legden na tal van heksentoeren het loodje. Zo ook enkele galeries. Een guur klimaat voor de scheppende mens.

En dat terwijl de gemeente Eindhoven een mooie traditie in het leven had geroepen met de oprichting van de Culturele Raad in 1949 die, naast het adviseren van B&W over subsidieverzoeken,  tot taak had het culturele leven in Eindhoven te bevorderen. Een mooie stimulans voor jonge kunstenaars was de instelling van een aanmoedigingsprijs , in klinkende munt! Kunstenaars Arno Verhoeven, Annemiek Rutten, Jacques Slegers en Rob Cox waren de eerste gelukkigen.

In 1962 maakt de Culturele Raad plaats voor de Kunststichting Eindhoven die het uitreiken van de prijs overnam. In 1968 viel de eer te beurt aan drie schilders Jan Martens, Guido Lippens en Theo van de Bult en aan fotograaf Paul de Nooyer die met zijn diaserie veel indruk had gemaakt.

De jury wist ook het experiment te waarderen en kende daarom de leden van The New Electric Chamber Music Ensemble gezamenlijk een aanmoediging van 600 gulden toe, omgerekend naar nu  ongeveer €3000,-. De juryleden waren van mening dat de normen, die gewoonlijk aangelegd worden bij de beoordeling van beeldende kunst, fotografie, film en architectuur niet op dit excentrieke gezelschap van toepassing kon zijn. Want elke voorstellling van The New Electric met licht, geluidseffecten, fluorescenties, stroboscoop, chemicaliën en technische en electrische middelen waaronder een huis-, tuin, en keukenboor, was een experiment op zich. De jury had zich de vraag gesteld of het experimenteren in deze vorm aanmoediging verdiend als zijnde een nieuwe ontwikkeling die relevant is voor Eindhoven. Ja dus.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Burgemeester – burgervader – Kolfschoten neemt een grote doos sigaren in ontvangst , omstreeks 1950. Foto: F. van Mierlo |collectie RHCe
De Fellenoord gezien vanaf de Woenselse overweg omstreeks 1900. Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...