De Markt anno 1968 |collectie RHCe

Terugblikken op de plannen voor de binnenstad

Lezing door Peter Trommar op vrijdag 11 dec. bij het RHCe over de na-oorlogse plannen voor de Eindhovense binnenstad.

Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat Eindhoven het Basisplan Binnenstad presenteerde. Het Eindhovens Dagblad kopte ‘Twintig jaar studie is aan het Basisplan vooraf gegaan; het is het eerste centrumplan sinds stadsarchitect Ir. Van der Laan in 1946 opdracht kreeg een plan voor de city van onze stad te maken.’ Het mocht niet zo zijn, het plan sneuvelde binnen een jaar.

In 1967 werd een nieuw plan gepresenteerd, het spraakmakende cityplan van Van den Broek en Bakema. Ondanks heftige protesten van Eindhovense burgers keuren de gemeente en provincie dit plan, dat grootschalige onteigening en sloop vereist, goed. De Raad van State gooit alsnog roet in het eten. Het plan gaat niet door, terwijl de sloophamer al enig voorbereidend werk heeft verricht.

In 1986 wordt opdracht gegeven voor het maken van een plan voor de huidige Heuvelgalerie en het Muziekcentrum. Ook dit plan roept fel protest op omdat de gehele oostzijde van de Markt hiervoor opgeofferd werd. Dankzij de inzet van De vrienden van de Markt zijn een aantal panden bewaard gebleven.

Daarna is er in het centrum nog heel veel meer gebeurd. De reconstructie van de Piazza, de komst van de Nieuwe Emmasingel en niet te vergeten de Blob die - de bescheiden omvang ten spijt - de gemoederen aardig wist te verhitten. Eindhoven was, is en blijft een stad in verandering.

Aan de hand van tekstfragmenten, plattegronden, foto’s en films toont Peter Trommar de turbulente historie van de Eindhovense binnenstad ontwikkeling van de laatste vijftig jaar.

Regionaal Historisch Centrum Eindhoven
- vrijdag 11 december
- ontvangst met koffie/thee vanaf 10.00 uur
- start presentatie 10.30 uur
- entree € 6,-

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Postduifvereniging De Oorlogsbode.
Ansichtkaart de Genneper watermolen te Eindhoven.
De aanmoediging groot 600 gulden voor elk werd uitgereikt door wethouder Van der Harten.Foto: Noud Swinkels Studio EnFace (1968)
images/hourglass.png

ZOEKEN...