Patroon voor tafelgoed door N.V. Linnenfabriek Van Dissel, Van den Briel en Vester bij gelegenheid van het huwelijk van prinses Beatrix en Claus von Amsberg | uit de collectie van het RHCe.

Eindhovens design voor vorstelijk paar

In maart 2016 is het vijftig jaar geleden dat onze oud-vorstin Beatrix in het huwelijksbootje stapte met prins Claus. Het voorgenomen huwelijk wist de gemoederen aardig te verhitten in Nederland.

Claus leek dan wel een aimabel manspersoon te zijn, maar het was wel ‘enne Pruus’. De Tweede Wereldoorlog lag nog vers in het geheugen en daarom waren Claus zijn Duitse wortels wel even meer dan een dingetje. De N.V. Linnenweverijen Van Dissel, Van den Briel en Verster, gevestigd aan de Dommelstraat had geen boodschap aan dit gekrakeel en hield vast aan de traditie om bij historische gebeurtenissen een herinneringsgeschenk in damast aan te bieden. En dit huwelijk was zo’n gebeurtenis.

De linnenfabrikant verstrekte de opdracht om een uitgebreid stel tafellakens en servetten te ontwerpen aan textielkunstenares Kitty Fischer-Van der Mijll Dekker (1908-2004). Zij had een deel van haar opleiding genoten in de weverij van Bauhaus in Dessau. Werk van haar is tegenwoordig te vinden in de collectie van het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Textielmuseum.

Tekenaar Baselmans, in 1966 al meer dan 30 jaar in dienst van de linnenweverij, vertaalde het ontwerp van de kunstenares naar de productieomgeving. Een pittige klus want ‘de uiterste mogelijkheden die het bedrijf biedt moeten worden aangeboord’. In het koninklijke damast is de lijfspreuk van vader des Vaderlands Willem van Oranje geweven: ‘Saevis tranquillis in undis’, rustig temidden van de woelige baren. Een zeer toepasselijke spreuk bij dit op veel weerstand stuitende Oranje-huwelijk.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het 18 Septemberplein in de jaren vijftig, beeldcollectie RHCe
 Een feestballon wordt nabij het stadhuis opgelaten ter gelegenheid van de afname van 100 miljoen kubieke meter aardgas in december 1968. Foto Noud Swinkels, Enface | beeldcollectie RHCe
Kinderen in beeld (3)
De Genneper Watermolen
images/hourglass.png

ZOEKEN...