Effenaarposters naar het RHCe

Onlangs heeft het RHCe ca. 2400 posters verworven van Eindhovens poppodium De Effenaar. De postercollectie bestaat vooral uit aankondigingen van concerten die sinds 1971, het jaar waarin De Effenaar is begonnen, hebben plaatsgevonden.

De Effenaar was tussen 1971 en 2005 gehuisvest in de voormalige linnenfabriek Van den Briel & Verster aan de Dommelstraat. Begonnen als jongerencentrum, vooral gericht op jongeren met een maatschappij-kritische houding, werd het centrum gaandeweg steeds meer een muziekcentrum. In 2005 werd het nieuwe gebouw betrokken, met meerdere zalen voor de grote en kleine concerten.

De Effenaar heeft altijd veel zorg besteed aan de vormgeving van de posters. Diverse kunstenaars werden aangezocht om posters te ontwerpen. Een deel van de collectie maakt nog een rondgang door Eindhoven, onder de naam Effenaar Revisited. Op diverse plaatsen zullen posters per decennium te zien zijn. De posters van de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn vanaf 2 juni te zien in het Van Abbemuseum, waar de jaren tachtig centraal staat bij gelegenheid van het 80-jarig bestaan van het museum. Na afloop van de reizende expositie worden de posters opgeborgen in de depots van het RHCe, waar ze onder de beste omstandigheden blijvend bewaard zullen worden.

Inmiddels is het grootste deel van de collectie al gescand en via de beeldbank op de website van het RHCe te bekijken.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Fellenoord gezien vanaf de Woenselse overweg omstreeks 1900. Beeldcollectie RHCe
RHCe, fotocollectie gemeente Someren
Ansichtkaart van de betreffende Boerenleenbank in aanbouw in 1911, collectie RHCe
Fordgarage Eindhoven
images/hourglass.png

ZOEKEN...