Raiffeisenstraat omstreeks 1970 met de panden van Gebr. Van den Eijnden. Nu staat hier het RHCe. Beeldcollectie RHCe

Terug naar toen: allure

Het zou een kop uit de krant van vandaag kunnen zijn: Gemeente wil Raiffeisenstraat allure geven.
Er kan namelijk veel gezegd worden over de huidige uitstraling van de straat aan de rafelrand van het stadscentrum van Eindhoven, maar of het woord allure het best de lading dekt?

Het rommelig aangelegde parkeerterrein is zeer prominent aanwezig en het doorkijkje op de achterkanten van de Pathébioscoop en Dommelstraathoreca, gelardeerd met grote afvalcontainers, zijn alles behalve pittoresk te noemen. Eerder urban. Met dat woord kun je alle kanten op.

Het hierboven genoemde voornemen om de Raiffeisenstraat op te stuwen in de vaart der volkeren stamt echter uit het midden van de jaren tachtig. Er waren plannen om de Metropole bioscoop in de Dommelstraat te slopen en dat zou een mooie aanleiding vormen om het gebied tussen de Tramstraat, Vestdijk en Dommelstraat een kwaliteitsimpuls te geven. De gemeente dacht aan een ‘binnenstadsplein met een hogere stedenbouwkundige allure en belevingswaarde’. Het duurde nog tot augustus 1993 voordat de slopershamer de Metropole daadwerkelijk wegvaagde. Vijf jaar later opende op dezelfde plek de Pathébioscoop. Ondertussen gonsde het in de Raiffeisenstraat ook van de activiteit. De oude gebouwen van verhuisbedrijf Gebroeders van den Eijnden, gingen tegen de vlakte. Spoedig daarna werd op die plek, dezelfde plek waar ruim een eeuw geleden nog het kerkhof lag, een bouwput gegraven. In 2000 opende het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven er de deuren. Aan een doelstelling, het verbergen van de achterkant van de Dommelstraat, was nu voldaan, min of meer dan. Nu de allure nog …..

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De verdwenen Beiaard
De Steenoven in Helmond. Fotograaf J.C.P. Vogels.
De watermolen van Stipdonk.
Hoogbouw nadert de boerderij van Hannes de Haas in Vaartbroek, 1961. Fotograaf: H. Scheepers, Beeldcollectie RHCe.
images/hourglass.png

ZOEKEN...