Amerikaanse militairen lopen tijdens de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944 over een kale vlakte waar ooit de Demer was. Door meerdere bombardementen was de Demer, behalve winkelstraat ook hoofdverkeersader, volledig verwoest. Beeldcollectie RHCe

Lezingenochtend over de Wederopbouw van Eindhoven na WO2 en bedreigd Syrisch erfgoed nu

Vrijdag 23 september verzorgen Piet Beekman en Jos Hüsken van de Stichting Wederopbouwerfgoed Eindhoven in het RHCe een lezing over de wederopbouw van de Eindhovense binnenstad na de Tweede Wereldoorlog. Khaled Hiatlih vertelt over de vernieling en restauratie van werelderfgoed in Syrië.

 Als eerste spreekt Khaled Hiatlih, hij werkte als archeoloog aan diverse restauraties en opgravingsprojecten in Syrië totdat hij het land in 2014 ontvluchtte. Hier neemt hij deel aan diverse initiatieven om onder de aandacht te brengen dat het bedreigde Syrische erfgoed, niet alleen van Syrië is, maar van ons allemaal. Het omvat werelderfgoed van vele duizenden jaren oud. Grote godsdiensten zijn er vertegenwoordigd met prachtige synagogen, kerken, moskeeën en tempels. Khaled Hiatlih vertelt in het engels.

Piet Beekman en Jos Hüsken spreken vervolgens over de wederopbouw van Eindhoven na de Tweede Wereldoorlog. Na verschillende bombardementen lag de binnenstad van Eindhoven volledig in puin, woningen, straten en de infrastructuur compleet verwoest. Maar hoe verder? De stad van voorheen weer steen voor steen opbouwen of bood deze verschrikkelijke toestand letterlijk en figuurlijk ruimte voor nieuwe mogelijkheden en ideeën? En hoe nieuw waren deze ideeën eigenlijk?

De lezingen op deze ochtend vinden plaats naar aanleiding van de fototentoonstelling Achtergelaten erfgoed | Heritage left behind in het RHCe. De tentoonstelling is op weekdagen vrij te bezichtigen van 09.00 tot 17.00 uur tot en met 6 oktober.

Lezingenochtend Wederopbouw van Eindhoven na WO2 en bedreigd Syrisch erfgoed nu

- Vrijdag 23 september

- RHCe | Raiffeisenstraat 18 (zijstraat Dommelstraat-Vestdijk) 5611 CH  Eindhoven

- Ontvangst vanaf 10.00 uur met koffie/thee | start programma om 10.30 uur | entree €6,-

 

Op de webpagina www.erfgoedbrabant.nl/achtergelatenerfgoed vindt u meer informatie over de tentoonstelling Achtergelaten Erfgoed/Heritage left behind.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Bouwvallige woningen aan de Laagstraat, begin jaren zestig. Beeldcollectie RHCe
Drukte bij het uitgaan van de Philipsfabrieken, jaren dertig, beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...