Stad in beweging

Van 12 november 2016 tot en met 29 januari 2017 vindt in het Designhuis in Eindhoven (Stadhuisplein 3) een expositie ‘Stad in Beweging’ plaats over de ontwikkeling van Eindhoven. Aanleiding voor deze expositie zijn de jubilea van Philips (125 jaar) en de TU/e (60 jaar). Samen met DAF hebben Philips en TU/e een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Eindhovense samenleving.

Ontwikkeling in stroomversnelling
De expositie geeft een inkijkje in de ontwikkeling van Eindhoven sinds het midden van de 19de eeuw. Op dat moment komt deze ontwikkeling namelijk in een stroomversnelling. Mede als gevolg van de opening van het Eindhovensch Kanaal in 1846 met financiële steun van fabrikanten. Dit betekent immers een enorme verbetering voor de bereikbaarheid van Eindhoven via het water met een nieuwe snelle route van Eindhoven naar de Zuid-Willemsvaart. Eindhoven is vanaf dat moment een geschikte vestigingsplaats voor bedrijven. Bedrijven -waaronder Philips en DAF- zijn verweven met de ontwikkeling en geschiedenis van Eindhoven en haar inwoners. De expositie belicht (mobiliteits-)techniek, infrastructuur en de sociale en culturele implicaties ervan. Kortom, hoe techniek en infrastructuur de manier van leven van de bevolking beïnvloed hebben. Het accent ligt daarbij niet alleen op mobiliteit in de zin van transport. De beweging in én van de stad staan centraal.

Samenwerking erfgoedmusea, RHCe en DH
De expositie is een product van DAF Museum, Eindhoven Museum, Philips Museum, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Designhuis. De sleutelrollen van design, technologie en infrastructuur in de ontwikkeling van Eindhoven vanuit sociaal, cultureel en technologisch perspectief staan hierbij centraal. Een achterliggende gedachte bij ‘Stad in Beweging’ is dat men de betekenis van de ontwikkelingen uit het verleden in het licht kan plaatsen van de duurzaamheidsvisie voor de stad, het huidige proces om de stad slimmer te maken en de logistiek binnen de gemeentegrenzen te optimaliseren.

Openingstijden:

Gedurende Glow:

Zaterdag 12, vrijdag 18 en zaterdag 19 november van 18.30 tot 24.00 uur

Zondag tot en met donderdag 13 tot en met 17 november van 18.30 tot 23.00 uur

Na Glow

Vanaf 24 november tot en met 29 januari op donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur met uitzondering van de feestdagen (24 tot en met 26 december en 31 december en 1 januari gesloten)​

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
 Jong en ogenschijnlijk zorgeloos: Frits Philips in de tuin, omstreeks 1930 | Beeldcollectie RHCe
VIPRE-bussen staan klaar om Philips-personeel te vervoeren, medio jaren vijftig. Foto: Philips Concern Archief. Coll. RHCe
Paterslaan
Woonwagenkamp de Zwaaikom
images/hourglass.png

ZOEKEN...