Het gebouwencomplex van de TH anno 1970. Fotograaf A. Hagen, gemeente Eindhoven. Beeldcollectie RHCe

Terug naar toen: Cyclotron

Precies vijftig jaar geleden, 29 november 1966 dus, terwijl de elementen hevig te keer gingen in de gedaante van een vliegende sneeuwstorm verrichte niemand minder dan Frits Philips, president van de NV Philips Gloeilampenfabrieken in aanwezigheid van rector magnificus van de Technische Hogeschool prof. Dr. Kees Posthumus een belangrijke daad.

Bij gelegenheid van het tienjarig bestaan van de TH kwam Philips met een bijzonder waardevol geschenk, een Cyclotron. Bent u net als schrijfster dezes niet thuis in de wereld van de Bètawetenschappen dan kan u denken dat dit iets met fietsen te maken heeft maar u zit er dan faliekant naast. Wel is het een deeltjesversneller voor kernfysisch onderzoek. Door de TH uitgevoerd onderzoek met de Cyclotron heeft geleid tot verregaande veranderingen en verbeteringen in tal van medische toepassingen, door de productie van radiofarmaca die in ziekenhuizen worden toegepast in de diagnostiek onder andere. Een Cyclotron is daarbij geen apparaat dat nog wel ergens in een verloren hoekje past. Om die reden trotseert Frits de winterse omstandigheden op het TH-terrein op die bewuste datum een halve eeuw geleden om de eerste paal voor het Cyclotrongebouw te slaan. Rector magnificus Posthuma dankt Philips ondertussen uitvoerig omdat die de TH op alle mogelijke manieren helpt en dat zonder ooit één poging te hebben gedaan de TH in haar onafhankelijkheid aan te tasten.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Maarten van Grimbergen
Woonkamer met televisie van een gezin wonende aan de Heezerweg (1958). Fotograaf Frans van Mierlo, Foto Visie | Beeldcollectie RHCe
De net gearriveerde Spanjaarden wonen een door Philips georganiseerde instructiebijeenkomst bij.
Best - spoorwegovergang
images/hourglass.png

ZOEKEN...