De haven van het Eindhovens Kanaal. Op de achtergrond de torens van de St. Catharinakerk, omstreeks 1894 – 1897. Fotograaf: A. van Beurden | Beeldcollectie RHCe.

De betekenis van het Eindhovens Kanaal voor Eindhoven


Lezing over de geschiedenis van het Eindhovens Kanaal door Peter Trommar op vrijdag 16 december in het RHCe, aanvang 10.30 uur.

Nadat Koning Willem II op 1 oktober 1843 toestemming had gegeven voor de aanleg van het Eindhovens Kanaal – mits de gemeente de kosten van 150.000 gulden voor haar rekening nam – werd op 1 maart 1844 om 10.00 uur de inschrijving geopend voor 300 aandelen van 500 gulden tegen een rente van 4.5%. Om 14.00 uur was de lening reeds overtekend. Eindhoven en met name de fabrikanten zaten ernstig verlegen om een moderne infrastructuur. Die had toen niet veel meer om het lijf dan karrensporen, zandwegen en één steenweg die van Eindhoven naar Den Bosch liep.

De grootste inschrijvers kwamen dan ook uit de textiel, de tabak en de hoedenindustrie. De zich snel uitbreidende industrie moest verzekerd zijn van een regelmatige aanvoer van ruwe wol, katoen, tabak, karotten, hout, huiden, papier, zeep en olie vanuit Amsterdam en Rotterdam.

De aanleg van het Kanaal ging voorspoedig, al moest de marechaussee wel enkele keren hard optreden bij stakingen die tot doel hadden een hoger loon af te dwingen.

Tot de komst van de stoomboot in 1862 was er sprake van jaagtractie. Mannen, vrouwen en kinderen al of niet met een paard trokken de schepen met een snelheid van 1 km per uur over het water. De negen bruggen waren daarbij een grote sta in de weg.

Op 28 oktober 1846, dit jaar dus precies 170 jaar geleden werd het Kanaal geopend. Het bleef in gebruik tot 1974. De vrachtwagen op de autosnelweg bleek een onverslaanbare concurrent.

Eindhoven wilde het Kanaal dempen en er voor in de plaats een weg naar Helmond aanleggen. De werkgroep “Behoud het Kanaal” stak voor die plannen een stokje en zo kreeg de regio er een blauwgroene long met een ecologische en recreatieve functie bij.

Ontvangst vanaf 10.00 uur met koffie en thee, aanvang lezing 10.30 uur, entree €6,-

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het Eindhovens kanaal in 1890
Concurrentie voor wedNotten
Pieter Weemers
images/hourglass.png

ZOEKEN...