Marktdag op het Frederik van Eedenplein in 1971.Fotograaf: A. Hagen, gemeente Eindhoven | Beeldcollectie RHCe.

Terug naar toen: huisvrouwen verzuimen massaal

Een doordeweekse dag, nota bene een dinsdag, maar wat had de man het zwaar op 10 januari 1967.

Al eeuwenlang is in Eindhoven dinsdag marktdag. Maar op die bewuste dag in januari vijftig jaar geleden stonden de marktkooplui op het Frederik van Eedenplein op een kluitje te blauwbekken, hun handen warmend aan een bekertje koffie. ‘Vrouwen bloot, handel dood’ luidt het gezegde, maar het was koud en toch was er geen vrouw te bekennen.

Ook de Stadsautobusdienst merkte de abnormale en massale afwezigheid van de vrouw. De speciale marktbus vervoert op een gewone dinsdag ongeveer 700 passagiers, op een slappe dag nog altijd zo’n 400 en nu slechts 102. Ook de winkelstraten bleven nagenoeg leeg.

Waar was de vrouw?

Thuis. Zou ze zich dan met extra overgave op het strijkgoed hebben gestort? Dinsdag is immers strijkdag, maar de wasmand met frisgewassen lakens, theedoeken, zakdoeken en overhemden bleef onaangeroerd. Stond ze zich dan uit te kuren op een extra lekker maal voor haar gezin? Neen, de gasfornuizen bleven uit. Ramen lappen dan? Ook niet. De Eindhovense huisvrouw verzaakte op die ochtend moedwillig haar huishoudelijke plichten. De oorzaak? Die stond in de hoek van de woonkamer, het televisietoestel. De huisvrouw zat aan de televisie gekluisterd om getuige te zijn van een real life sprookje; het huwelijk van prinses Margriet met Pieter, zoon van een fabrikant van dekzeilen. Het huwelijk op het Haagse stadhuis werd voltrokken door burgemeester Kolfschoten op dat moment burgervader van alle Hagenezen, maar van 1946 tot 1957 van alle huisvrouwen van Eindhoven …. en hun gezinnen.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Met de bus en de auto
De Tour de France ploeg in Eindhoven:  Jan Leenders, Jac Gemser, Wout Wagtmans, Hans Dekkers, Harrie Schoenmakers, Gerard Voorting, Kees Pellenaars (ploegleider), Gerard Peters, Wim Dielissen en Wim van Est in 1951. Fotograaf A. van Beurden – collectie RHCe
Naast rook en slachtafval waren er in Eindhoven ook aangename geuren te ontwaren. Bijvoorbeeld afkomstig van koek- en banketbakkerij Verhoeven-van Gennip op de westzijde van de Markt. Beeldcollectie RHCe
Brug over de Dommel bij het Stratumseind omstreeks 1900. Deze werd in 1955 vervangen door het gebogen ‘Delfsbrugje’
images/hourglass.png

ZOEKEN...