De Sint Antonius van Paduakerk gezien vanaf de Parklaan in de jaren dertig. Beeldcollectie RHCe

Terug naar toen: Sint Antonius Villapark

We gaan een eeuw terug in de tijd, naar het roemruchte jaar 1917. Bij onze zuiderburen woedde de Eerste Wereldoorlog onverminderd voort. De Duitsers zetten tijdens de gevechten nabij Ieper een nieuw wapen in, mosterdgas. In het oosten is de Russische tsaar Nicolaas II afgezet en begint een bloedige revolutie die moest leiden tot een communistische heilstaat.

Het rumoer op het wereldtoneel laat ook de geesten in Eindhoven niet onberoerd. Er was bezorgdheid, met name onder het katholieke burgerij. Dat God toch mogen verhoeden dat het rode gevaar, het socialistische gedachtengoed, vat krijgt op de fabrieksarbeider.

De SDAP, de Sociaal Democratische Arbeiders Partij, timmerde in Eindhoven aardig aan de weg en deed in 1917 voor het eerst mee aan de Eindhovense gemeenteraadsverkiezingen. Ondertussen werd hard gewerkt aan een verdere verankering van het katholieke geloof. In maart van dat jaar werd in de Kwartelstraat, gelegen in het Villapark, de symbolische eerste steen gelegd van een nieuwe kerk door bouwpastoor en aanstaande herder C. van Oerle. Dit in aanwezigheid van Monseigneur Damen, deken van Eindhoven. De kerk is een ontwerp van architect Jan Stuyt die zich had laten inspireren door de romaans-byzantijnse bouwkunst. Opvallend was de twaalfhoekige grote koepel. In mei 1918 volgde de consecratie door de bisschop van Den Bosch monseigneur Diepen, waarmee de Sint Antonius van Padua-kerk gebruiksklaar was voor de erediensten die zouden gaan volgen. Het was overigens niet de eerste kerk in het toen nog piepjonge Villapark. De Gereformeerde kerk aan de Fazantlaan dateert van 1911 en is nu nog steeds in gebruik als gebedshuis. De Antoniuskerk daarentegen moest in 1991 door teruglopend kerkbezoek wijken voor woningbouw.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Parkeermeters achter de pastorie van de Catharinakerk, 1973. Fotograaf A. Hagens, collectie RHCe
Sinterklaas
Paterslaan
De Berekuil in aanleg, in 1973.
images/hourglass.png

ZOEKEN...