Foto- en cameraploeg van het polygoonjournaal in actie tijdens het 60-jarig jubileum van Philips in 1951. Philips Company Archives | Beeldcollectie RHCe

RHCe haalt historisch beeldmateriaal van internet

Het RHCe heeft historische prentbriefkaarten uit de online beeldbank gehaald. Mogelijk moeten meer afbeeldingen worden weggenomen. Aan het online publiceren van deze afbeeldingen blijken grote auteursrechtelijke (en financiële) risico’s te kleven.

Erfgoed Leiden – een collega instelling van het RHCe - verloor onlangs een rechtszaak over het online publiceren van anonieme prentbriefkaarten uit het begin van de twintigste eeuw. Deze beslissing kan grote gevolgen hebben voor het publiek. Mogelijk dat mensen straks weer naar de studiezaal moeten komen om beeldmateriaal te kunnen inzien, terwijl de afgelopen jaren veel is geïnvesteerd in digitalisering van archiefmateriaal en in de ontwikkeling van de online beeldbank. Het gebruik van de collectie is vanwege de verbeteringen flink toegenomen. Die ontwikkeling dreigt nu te stagneren.

Bij elkaar worden honderdduizenden afbeeldingen aan het publieke digitale domein onttrokken door archiefinstellingen in het land. Bij Erfgoed Leiden gaat het om 100.000 foto’s; in Tilburg om 80.000. Bij het RHCe gaat het vooralsnog om enkele tientallen, omdat het RHCe het publiek zo lang mogelijk ter wille wil zijn.

Erfgoed Leiden heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis en wordt ondersteund door de Branchevereniging Archiefinstellingen: “Niet alleen de archiefinstellingen, maar vooral het publiek wordt gedupeerd door dit vonnis. Het is van het grootste belang dat deze uitspraak van tafel gaat.”

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Zicht op de Philips lichttoren, jaren vijftig. Foto Frans van Mierlo, Foto Visie | Collectie RHCe
PSV Korfbal werd in 1913 opgericht. Korfsermoentjes was jarenlang het clubblad.
Het gebouwencomplex van de TH anno 1970. Fotograaf A. Hagen, gemeente Eindhoven. Beeldcollectie RHCe
Op de eerste rij in het midden Frits. De derde klas van de gemeentelijke HBS, 1920.
images/hourglass.png

ZOEKEN...