Luchtfoto 1972.

Het nieuwe centrum van Helmond.

In het Masterplan Centrum Helmond Deelplan 1 van 2006 worden de bouwplannen van de gemeente gevisualiseerd voor het gebied tussen het kanaal en de Markt en dat tussen Havenweg en Oostende. In dat gebied moet het nieuwe centrum van Helmond komen.

De luchtfoto die KLM Aerocarto op van 2 mei 1972 in opdracht van de Dienst Publieke Werken van de gemeente heeft gemaakt, geeft het gebied prachtig weer. Daar was toen al het een en ander aan de gang. De grote witte vlek tussen Markt en Watermolenwal is de plaats waar het klooster heeft gestaan. Maar voor de rest is het gebied nog aardig intact. De Watermolenwal loopt nog zoals hij eeuwen lang gelopen heeft. Dit was de middeleeuwse noordwestelijke begrenzing van de stadsveste met zijn gracht en wal. Nu staat het Speelhuis op de veste. De fabriek van Ramaer aan de overzijde van de Watermolenwal is nog helemaal compleet. Links van Ramaer is de waterloop van de Oude Aa te zien, met aan de overkant de fabrieken van Diddens en Van Asten. Op het terrein van Obragas is de gashouder verdwenen. Op die plaats ligt een mooi rond parkeerterrein met in het midden een straatlantaarn.

Bij een algemene blik op de luchtfoto valt vooral op, dat er zo veel fabrieken bij het centrum liggen. Bij langer kijken worden steeds meer details zichtbaar. Zo ziet U bijvoorbeeld dat de Paterslaan op dat moment tot de doorgaande wegen door Helmond behoorde. Dat was uiteraard een tijdelijke zaak. De Kasteeltraverse liep eerst tot de Zuid-Koninginnewal. Daarna werd de weg een stukje doorgetrokken tot de Paterslaan. En nog later volgde de aansluiting met de Deurneseweg. Goed te zien is dat er grote kaalslag geweest is met de aanleg van de Traverse. Rechts onder de Paterslaan lopen de Tiendstraat en de Verlengde Tiendstraat. De huizen zijn al grotendeels gesloopt.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het pand van de Franse school net voor de sloop in 1956.
Concurrentie voor wedNotten
Er is geen foto voorhanden van de betonvaarders op de Karpendonkse Plas. Daarom een pittoresk plaatje van een wedstrijd op de Dommel in 1943. Fotograaf A.W. van de Kerkhof, beeldcollectie RHCe
Het Dinghuis van Deurne.
images/hourglass.png

ZOEKEN...