Goudkuur voor verzakte nieren

De Eindhovense gezondheidszorg heeft in de afgelopen honderd jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Van de nog primitieve zorg begin twintigste eeuw tot hoogwaardige zorg, onderzoek en ontwikkeling in hightech gespecialiseerde centra van vandaag de dag. 

Een buitenbeentje in de geschiedenis van de Eindhovense gezondheidszorg is kruidendokter Willem van de Moosdijk. Eind jaren zestig vergaarde hij een fortuin met het verkopen van ‘geneeskrachtige’ kruiden. Duizenden mensen bood hij hoop op genezing met zijn kruidenmelange waarvoor mensen bereid waren diep in de buidel te tasten. Verzakte nieren werden zogenaamd weer helemaal de oude door het volgen van een kruidenkuur van tweeduizend gulden, de zogenaamde goudkuur. 

De zaken gingen zo goed dat hij in 1967 de krappe arbeiderswoning in Eindhoven achter zich laat om met zijn gezin een riante villa te betrekken in het landelijke Casteren van waaruit de ‘specialist in geneeskrachtige kruiden’ zijn groeiende nering voortzet. Aldaar ontpopt hij zich tevens als lokale weldoener. In de collecteschaal van de plaatselijke kerk vallen geen kwartjes, guldens of rijksdaalders maar briefjes van honderd. 

In 1968 gaat het mis. Televisiepresentator Willem Duys stelt in zijn programma ‘Voor de vuist weg’ het handelen van deze ‘Raspoetin van Noord-Brabant’ aan de kaak. Het betekende het abrupt einde van het kruidenimperium terwijl Van de Moosdijk zelf het mikpunt werd van volkswoede. Justitie bestrafte zijn oplichtingspraktijken met negen maanden celstraf.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Burgemeester – burgervader – Kolfschoten neemt een grote doos sigaren in ontvangst , omstreeks 1950. Foto: F. van Mierlo |collectie RHCe
Zittend Paula Coovels en staand in het midden Louise Coovels in hun bos in 1910.
De verdwenen Beiaard
Bidprentje met afbeelding van Onze Lieve Vrouwe van Scherpenheuvel uit 1850.
images/hourglass.png

ZOEKEN...