Hondsdol
Aanverwante artikelen
In oktober 1906 werd Stratum opgeschrikt door een dolle hond uit Veldhoven oftewel een hond die besmet was met het hondsdolheidvirus. Dit virus is tot op de dag van vandaag levensgevaarlijk voor mens en dier. Een te laat gestelde diagnose leidt onherroepelijk tot de dood.
Paniek in Stratum dus. Het bericht dat veldwachter Mandigers was gebeten door een dolle hond haalde spoedig de krant. De hond was tien dagen eerder in Veldhoven weggelopen en had toen al eigenaardig gedrag vertoond. De kans was dus aanzienlijk dat niet alleen de veldwachter maar ook andere mensen en dieren door een lik of hap van “Fikkie” zouden zijn besmet. Veldwachter Mandigers haastte zich met de grootste spoed naar het Louis Pasteurinstituut in Parijs, om de benodigde inentingen te ontvangen. Aldaar was in 1885 door Louis Pasteur zelf de remedie tegen hondsdolheid ontdekt. Alleen een behandeling door het Louis Pasteurinstituut kon uitbraak van hondsdolheid voorkomen. Over zorg over de grens gesproken!
Onderwijl braken in Eindhoven en omgeving bange tijden aan voor honden. Alle honden die zich buiten woningen bevonden dan wel niet op een afgesloten erf aan de ketting lagen moesten een muilkorf dragen. Niet gemuilkorfde honden werden onmiddellijk doodgeschoten, iets waar de journalist van de Meierijsche Courant wel enig genoegen in leek te scheppen: ‘Naar we vernemen zal de politie eene formeele jacht op deze beestjes gaan houden. Men moet dus maar niet verschieten, als er in de buurt een geweerschot gehoord wordt. Dan is er weer een blaffertje minder.’
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven