Kerk van de Goddelijke Voorzienigheid

In 2008 was het het 50 jaar geleden dat de kerk van de Goddelijke Voorzienigheid in Helmond-West ingezegend werd. Bouwpastoor Van Vught gaf de kerk een naam die tot dan toe in Nederland niet voor kwam. Niet alleen de naam is apart aan de kerk.

In de opbouwperiode na de oorlog groeit de stad uit haar voegen. Hele nieuwe wijken verschijnen met daarin ook nieuwe kerken. Ook Helmond-West groeit flink. Maar daar sluit de ontwikkeling van de wijk aan bij al bestaande bebouwing. In Helmond-West, of liever in De Haag, was al bewoning toen de stad Helmond nog moest ontstaan.

Om de kerk te bouwen worden dan ook oude huizen afgebroken. Dat gebeurt in 1955 en 1956. Op 3 april 1956 is de eerste steenlegging en in september van dat laatste jaar is het hoogste punt al bereikt. Een jaar later wordt de kerk in gebruik genomen, maar de officiële inzegening is pas in juni 1958. De kerk is groot met 900 zitplaatsen. In 1982 wordt het zilveren jubileum van de parochie gevierd. Dan is er in de berichtgeving nog niets te horen over het teruglopen van het aantal kerkgangers. Vijf jaar later blijkt dat de kerk gesloopt moet worden. De grote kerk zal vervangen worden door een kleinere met 150 zitplaatsen. Die nieuwe kleine kerk wordt op 13 mei 1989 ingezegend. Op de foto’s twee maal de sloop, eerst van de huizen in 1955-1956 en vervolgens van de kerk in 1987.

sloop van de kerk

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Spetters
26 Ria Rathje-1
 Een feestballon wordt nabij het stadhuis opgelaten ter gelegenheid van de afname van 100 miljoen kubieke meter aardgas in december 1968. Foto Noud Swinkels, Enface | beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...