Interieur omstreeks 1920

Ten hemel schreiende toestanden

Ondanks de ‘verordening op de inrichting van woonhuizen in het belang der openbare gezondheid’, in 1862 in Eindhoven opgesteld, de Woningwet uit 1902, de bouwverordening uit 1905 en de bouw van arbeiderswoningen door woningbouwverenigingen bleef de woningsituatie in Eindhoven slecht en ongezond. Het grote woningtekort zorgde ervoor dat vele huizen dubbel werden bewoond.

In de Groenestraat in Woensel werd in 1921 een huis bestaande uit twee vertrekken als volgt bewoond: in de voorkamer, ongeveer 13 m2, woonde een oude moeder, een getrouwd paar en een kind. In de achterkamer van dezelfde afmeting woonde een echtpaar met hun kind. In beide vertrekken werd gekookt, geslapen en het kleermakersvak uitgeoefend. De inspecteur van de volksgezondheid schreef nog in 1930 dat de “overbevolking van ontelbare woningen aanleiding gaf tot ten hemel schreiende toestanden in Eindhoven”. 

In de loop van de jaren dertig kwamen uiteindelijk voldoende goede woningen beschikbaar. Dit gebeurde onder invloed van de grote economische crisis en de stijgende werkeloosheid waardoor minder mensen naar Eindhoven trokken.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
 Slagerij Blomhoff in de Vrijstraat omstreeks 1930.
Spetters
Meer weten?
’t Sterretje in Gestel: een zwoel verlichte bar, een enorme sortering drank en mooie meisjes. Uit: Eindhovens kroegenboek, 1972 | collectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...