Kerstkaart uit 1912

Kerstkaartenstress

Een niet voor iedereen onverdeeld genoegen is de kerstkaart. Zelf maken of kopen en dan kiezen uit een al maar verder uitdijend assortiment? Proactief versturen en zo ja naar wie? Is de verzendlijst van vorig jaar dan nog wel up-to-date? Of rustig afwachten en alleen degene die ons een kaartje stuurt er eentje terugsturen? Misschien toch maar lekker snel en goedkoop een digitaal kaartje? Of sturen we een sms’je? Kortom, de kerstkaartenstress ligt op de loer.

De aanstichter van dit alles is Sir Henry Cole. Hij was de eerste directeur van het Londense Victoria & Albert Museum. Hij was te druk om zelf de kerstwensen te schrijven en versturen en liet daarom een algemene kerstwens ontwerpen die hij alleen maar hoefde te ondertekenen. Deze eerste kerstwens kwam in 1843 in een oplage van 1000 kaarten op de markt voor één shilling per stuk. De kaart had als opdruk: A Merry Christmas and a Happy New Year to you. De commerciële kerstkaartenindustrie was geboren. 

De oudste Nederlandse kerstkaarten stammen uit het einde van de negentiende eeuw. Toen was het - overigens alleen in de hogere kringen - gebruikelijk om een handgeschreven nieuwjaarswens te versturen. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de kerstkaart populair in Nederland. Mogelijk hebben de Engelse soldaten daartoe bijgedragen. Zij stuurden in grote aantallen kerstkaarten naar hun familieleden in Engeland en na hun repatriëring aan hun vrienden en kennissen in Nederland.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
17 Jan nagelkerke
Een politieagent knoopt een gesprekje aan met een jeugdige bezoekster van de speelplaats in het Stadswandelpark in 1939.
Met de bus en de auto
images/hourglass.png

ZOEKEN...