Panorama van Helmond

Helmond in beweging

Onderstaande foto is genomen vanaf de Ameideflat in 1972. In technische termen heet dit ook een luchtfoto, hoewel daarbij vaak gedacht wordt aan een foto die vanuit een vliegtuig is genomen. In ieder geval biedt het hoge standpunt van de fotograaf een prachtig overzicht over een stuk van Helmond dat in de jaren zeventig flink in beweging was. Goed is te zien wat er in dertig jaar verdwenen is en wat er weer is opgebouwd.

Het eerste voorbeeld daarvan is uiteraard de Ameideflat zelf. De grote kolos doorbrak het stratenstelsel en de huizenbouw in dat deel van de stad. Een deel van de Zuiderstraat verdween van de kaart. Dit had natuurlijk ook te maken met de plannen om een doorgaande route te maken door de stad. Die ging lopen vanaf de Traverse naar het Binderseind, achter de Ameideflat langs. 

De Ameidewal liep in 1972 nog op de oude plek recht tegenover de Watermolenwal. Op de hoek van die Watermolenwal is het gebouw te zien dat gebouwd is als postkantoor, maar dat later o.a. het belastingkantoor, de afdeling Voorlichting van de gemeente huisvestte. Nu is er de VVV/ANWB gevestigd. Op de andere hoek van de Watermolen is het postkantoor in aanbouw. 

Verderop in de Watermolenwal staat nog een deel van de schoorsteen van de fabriek van Ramaer overeind. Het bovenstuk is al gesneuveld, maar de letters AER verraden nog welke fabriek er stond. Verder rest er een grote open vlakte, die rechts op de foto doorloopt tot aan het kanaal, waarvan een klein gedeelte te zien is. Iets meer naar links ontnemen de gebouwen van Obragas het zicht op het kanaal. 

Hoe groot te kaalslag in het centrum in de jaren zeventig was, is vooral te zien op de Markt. Waar eens het klooster was is een groot gat waar half Helmond zijn auto kon parkeren. Het hele complex met de bibliotheek en het Speelhuisplein met het Speelhuis moesten nog gebouwd worden. Ook achter de Markt bij de Veestraat is een groot gat waar de H. Hartkerk heeft gestaan. 

Toch laat de foto ook nog een stukje oud Helmond zien. Het stuk tussen Noord-Koninginnewal en Markt toont nog echt de oude structuur met panden aan de beide straten met daar tussen in de vele bedrijfsgebouwen op de langgerekte percelen. 

Al met al geeft de foto een prachtig tijdsbeeld van een stad die nooit af is, maar altijd in beweging. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Daar waar het begon, het pand aan de Schootsestraat.
Stadskippen
Sinterklaas en Caterina Valente
images/hourglass.png

ZOEKEN...