"Onbekende groep"

Het grote vraagteken

Prachtige foto's, waar helaas geen verhaal van bekend is.

Achterop de foto staat alleen vermeld “onbekende groep” en de fotograaf “H. Waijers”. Herman Waijers begon rond 1900 in Helmond te fotograferen. In 1919 gaat hij samenwerken met zijn schoonzoon Petrus Johannes Harts. Vanaf die tijd worden beide namen op de foto’s vermeld. Omdat bij deze foto Herman Waijers gewerkt heeft zonder die schoonzoon, moet de foto dateren uit de periode 1900-1919.

De jongens op de foto zijn verschillend gekleed. De twee buitensten op de voorste rij dienen met hun trompetten blijkbaar als een soort herauten. Op hun tuniek staat een klimmende leeuw afgebeeld, vermoedelijk de Nederlandse leeuw. De jongens op de twee rij zijn een soort bewakers. De twee buitensten hebben een degen in het gevest, de middelste heeft de degen omhoog. De vier jongens in het midden vooraan dragen ieder een verschillend attribuut van links naar rechts: een staf, een kroon, een oorkonde en een soort wereldbol met kruis. Dit lijkt te wijzen op symbolen voor wereldlijke en geestelijke macht.

Dit zou overeen kunnen komen met de silhouetten op de achtergrond. Links is een jeugdige koningin Wilhelmina te herkennen, in het midden een paus en rechts een onbekende man. De pausen in de betreffende periode zijn Leo XIII (1878-1903), Pius X (1903-1914) en Benedictus XV (1914-1922). Afgaande op de afbeeldingen van die verschillende pausen vermoeden wij dat het Pius X is, maar het is moeilijk om dat aan de hand van een silhouet te zeggen. Bij het rechtse silhouet denken wij aan prins Hendrik. Dit vanwege de combinatie met koningin Wilhelmina. Dan zou de foto gemaakt kunnen zijn bij het bezoek van Wilhelmina en Hendrik aan Helmond. De combinatie van het koninklijk bezoek met een afbeelding van de paus lijkt ons echter niet zo logisch.

Verder valt nog op te merken dat het zomer is en dat de opname gemaakt is bij een groot gebouw. Dat kan een school zijn, maar ook een parochiehuis. Misschien kunt u er er meer over vertellen.

bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het kerkhof van het Clarissenklooster
Aquarel van de O.L. Vrouwekerk in Helmond van Jos Margry.
Het Heilig Hart Monument
Joeri de Groot
images/hourglass.png

ZOEKEN...