Woonwagenkamp de Zwaaikom

Woonwagenkamp de Zwaaikom

In januari 1929 besluit de Eindhovense gemeenteraad tot de aanleg van een woonwagenkamp aan de Zwaaikom van het Eindhovense Kanaal.

In juli wordt het kamp in gebruik genomen, in november is het al overvol. Er staan dan 58 wagens en het kamp verandert snel in een modderpoel. De gemeenteraad stelt kritische vragen over de voorzieningen op het kamp. Op het gemiddelde aantal van 150 personen waren vier privaten aanwezig. ‘Ruim voldoende’, antwoordden Burgemeester en Wethouders, zich beroepende op de richtlijnen van de Woonwagenwet.

Meer begaan leek men met het welzijn van de paarden. Naast het stoelenmatten en de voddenhandel, handelden de kampbewoners in paarden. Raadslid Schröder noemde de situatie waarin de dieren begin november verkeerden ‘thans meer dan ergerlijk’. Hij zag hoe ze bij slecht weer gestald werden in stallen van jute en tabaksmatten. Onder voorwaarde dat de stalling niet demontabel mocht zijn werd ingestemd met de bouw ervan. Het reislustige volk zou anders de stallen wel eens mee kunnen nemen naar hun volgende standplaats.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Telegram van Utrecht aan Eindhoven
De Onze Lieve Vrouwekerk omgetoverd tot kinderspeelpaleis in 1974. Fotograaf Noud Swinkels, Enface, uit de collectie van het RHCe
De aanmoediging groot 600 gulden voor elk werd uitgereikt door wethouder Van der Harten.Foto: Noud Swinkels Studio EnFace (1968)
De Plekhoek tijdens de watersnood van 2 tot en met 8 januari 1926
images/hourglass.png

ZOEKEN...