Het kerkhof van het Clarissenklooster

Het Clarissenklooster aan de Claralaan

Op 25 mei 1953, namen de zusters Clarissen het klooster gelegen aan de Claralaan te Gestel in gebruik. Deze straat is genoemd naar Clara, de volgelinge van Franciscus, die in de 13e eeuw een leven van eenvoud leidde.

Op de plaats van het klooster stond vroeger het huis de Rapelenburg. Toen na de oorlog de rondweg geprojecteerd werd tussen Gestel en Stratum werden de grond en de opstallen van het herenhuis onteigend. Door de laatste eigenaar zijn bittere woorden geuit over deze confiscatie. Beladen woorden als “gelegaliseerde roof” werden niet uit de weg gegaan. Ook is bekend dat burgemeester Kolfschoten persoonlijk geïnteresseerd was in de Clarissen. In een moderne bedrijvige stad moest ook een plaatsje zijn voor beschouwing en stilte. Het moet gezegd worden dat architectenbureau De Bever er alle eer in gelegd heeft om een expressief gebouw te realiseren.

De zusters leven vrij teruggetrokken. De meeste Eindhovenaren weten niets meer over hun te vertellen dan de folklore rond Clara. Afgaande op de naam, Clara betekent helder, maakte het volksgeloof van Clara een weerheilige. Traditionele groepen als gilden en studentencorporaties komen aan de kloosterpoort een worst aanbieden. Clara zou dan voor mooi weer kunnen zorgen.

Het kloostertje van de Clarissen is een van de weinige fotogenieke plekjes van Eindhoven. Een van de redenen die bruidsparen doen besluiten hun huwelijk kerkelijk te laten bevestigen in de intieme kapel. In het nabij gelegen gebied van Gennep kan de fotosessie doorgezet worden met de watermolen en de zwanen op de Dommel.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Naast Koninginnedag vormden diverse bevrijdingsherdenkingen in het verleden een mooie gelegenheid voor een straattekenwedstrijd. Zo ook in 1963 in de Hermanus Boexstraat. Foto Hendrikx – collectie RHCe
Kunstzinnige vorming van kinderen in het Van Abbemuseum in de jaren tachtig. Fotograaf: J. Bijvank | collectie RHCe
Parkeermeters achter de pastorie van de Catharinakerk, 1973. Fotograaf A. Hagens, collectie RHCe
De weinig gerieflijke arrestantencel in de voormalige kazerne.
images/hourglass.png

ZOEKEN...