Zuidelijk Toneel van Start

Zuidelijk Toneel van start.

Op 13 september 1956 ging in de Philips Schouwburg Nederlands jongste beroepstoneelgezelschap “Het Zuidelijk Toneel” van start.

De titel van het opgevoerde Spaanse blijspel "De wonderen zijn de wereld nog niet uit" had niet toepasselijker kunnen zijn, aldus de voorzitter van het toneelgezelschap, de heer Zoetmulder. Hij refereerde aan de enthousiaste tegenwerking die het stichtingsbestuur had mogen ondervinden. Dankzij steun van de provincie Brabant en enkele gemeentebesturen en bedrijven kon het Zuidelijk Toneel na zware problemen toch leven worden ingeblazen.

Burgemeester Kolfschoten was zeer in zijn nopjes met het feit dat Eindhoven was uitverkoren tot thuisbasis van het gezelschap. ‘Het wordt een nieuwe aanwinst in de opbouw van onze stad’. Hij sprak de hoop uit dat dit gezelschap ‘een eigen gelaat, een eigen karakter zou ontwikkelen vanuit de wonderlijke stad Eindhoven’. De Commissaris van de Koningin, prof. Dr. de Quay, deed er nog een schepje bovenop. Hij hoopte dat het Zuidelijk Toneel niet alleen een eigen sfeer zou gaan ontwikkelen, maar ook dat het een veredelende uitwerking zou hebben op het publiek.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Burgemeester Witte opent het nieuwe onderkomen aan de Roostenlaan in 1971. Hij wordt vergezeld door Kelderhuis en Schreuder van de gemeentepolitie. Fotograaf Noud Swinkels, Enface,  Beeldcollectie RHCe
18 Septemberplein met het plastiek van Jits Bakker eind jaren zeventig, gefotografeerd door Jan Bijvank. Collectie RHCe
Het gezin van Theodor Smits en Josephine Smits-Regout.
images/hourglass.png

ZOEKEN...