Sinterklaas in 1944 0064921

Sinterklaas in 1944

Op 18 september was Eindhoven een vrije stad maar de oorlog ging verder. In de euforische roes van het bevrijdingsfeest vermoedde niemand welke beproevingen de stad nog te wachten stonden.

Het bombardement van 19 september op het centrum had diepe wonden in het stadsbeeld en schrijnende littekens in de harten van de bewoners nagelaten. De snelle opmars van de geallieerden was tot stilstand gekomen. In de stad heerste grote onzekerheid. De fabrieken produceerden niets meer door het wegvallen van grondstoffen en het gebrek aan energie. Arbeiders liepen doelloos rond. Voedsel, kleding en schoeisel werden zo schaars dat de tijd van de bezetting bijna een tijd van overvloed leek. Enkele uren per dag was er een beetje gas beschikbaar om te koken. Schillen werden opgespaard om de koeien en varkens bij te voederen.

In de stad was het bepaald niet gezellig: de avondklok was van negen uur naar half elf verzet, maar de openbare gelegenheden zoals café’s waren om tien uur dicht. De woeker was een bron van ergernis en..…zelfverrijking. Op de zwarte markt werden sigaretten verkocht van 50 cent per stuk. Konijnen werden uit de hokken van de buren gestolen, sokken van de waslijn gegapt. Op 21 november werd geprotesteerd tegen het nijpende gebrek aan levensmiddelen en de vertragingen in het uitbetalen van de lonen. Het Sinterklaasrijm in de Philipskoerier was geheel in de stijl van die dagen:

“De huisvrouw is het die ons redt
Die “bonnen doet” en snakt naar vet
In de rij wacht zij op haar beurt
Kijkt bestraffend naar wie zeurt”.

Veel soldaten waren bij particulieren ingekwartierd en in die kille dagen deden de Engelse militairen hun best om het moreel wat op te vrolijken. Op dinsdag 5 december organiseerden zij een St. Nicolaasfeest voor de Eindhovense jeugd in hotel “Du Commerce”aan het Stationsplein. Dit gebeuren werd rechtstreeks door radio Oranje uitgezonden van 16.30 tot 17.00 uur.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Ramenwassers bij de spoorwegen
PSV Korfbal werd in 1913 opgericht. Korfsermoentjes was jarenlang het clubblad.
Didas-fabriek
Hondenbaan
images/hourglass.png

ZOEKEN...