Ned. Herv. Kerk.

“Van orgelklanken tot rock en roll”

Door de modernisatie verandert het gezicht van de stad steeds sneller. Gebouwen worden functioneel ontworpen en gebouwd. Door de schaalvergroting stijgt ook het bouwvolume. De levensduur van gebouwen wordt daardoor steeds korter.

Een locatie die deze stellingen prima kan illustreren is de bouwput aan de Ten Hagestraat waar nu, anno 2004 het jongerencentrum Dynamo in aanbouw is. Van 1813 tot 1962 stond hier het kerkgebouw van de Nederlands Hervormde Gemeente, een zogenaamd Napoleonkerkje. Toen in de Bataafse Tijd de kerken werden toegewezen aan het genootschap met het grootst aantal gelovigen, waren de protestanten in het zuiden als minderheidsgroep ernstig gedupeerd. Lodewijk, de broer van de grote Napoleon, gaf als koning van Holland op grote schaal subsidies om bescheiden kerkjes te realiseren. Het kerkje stond echter net buiten de rooilijn en werd daarom in 1962 gesloopt.

Op de hoek Ten Hagestraat - Smalle Haven verrees het Hervormd Centrum, een kerkbureau voor pastoraal- en diaconaal werk dat in 1964 werd geopend. Een van de activiteiten was een Ontmoetingscentrum voor Jongeren uit het bedrijfsleven onder de naam Metro. Op 4 september 1981 werd deze instelling getransformeerd tot Dynamo en losgemaakt van zijn moederlijke binding. De hoofdbewoner van het gebouw was toen nog het Protestants Centrum voor Maatschappelijke Dienstverlening. Door de samenbundeling van de maatschappelijke instellingen vertrok deze instelling al snel en Dynamo kon meer activiteiten gaan ontplooien.

Dynamo ging ook voor nieuwe doelgroepen werken. Door nieuwe activiteiten op het gebied van sport, beweging en muziekbeoefening voldeed het gebouw al lang niet meer, ondanks een verbouwing en een modernisering van de buitengevel. Na jaren discussie over de kosten van de nieuwbouw werd in 2003 een begin gemaakt met de sloop. Voorlopig moeten de voorbijgangers het nog doen met een ‘artist impression’.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Ook de luchtbeschermingsdienst wist de Spijker te vinden voor allerhande waar; zelfs voor gasmaskers.
Schets van Anton Pieck met de achterzijde van het café-restaurant en de vijver in de sprookjestuin van Alida Meulenbroeks waarin Pieck een fontein had bedacht. Ook de reeds aanwezige tuinbeelden van Alida krijgen een plekje in Piecks ontwerp (1957) | Beeldcollectie RHCe.
De kaart van Stiphout
Telegram van Utrecht aan Eindhoven
images/hourglass.png

ZOEKEN...