Eindhoven

Eindhoven Landskampioen!

De legendarische gouden jaren van de voetbalclub Eindhoven liggen alweer geruime tijd achter ons. Dit hoogtepunt was tevens het einde van een tijdperk.

In 1954 was Eindhoven nog een amateurclub van en voor Eindhovenaren. Tussen 1950 en 1954 voerde Eindhoven de boventoon in het Nederlandse voetbal onder leiding van een gedreven bestuur en de succesvolle trainer Wim Groenendijk.

Op 27 juni 1954 vond het absolute hoogtepunt uit de geschiedenis van de club Eindhoven plaats. Na een uiterst spannende nacompetitie tussen de afdelingskampioenen werd in de beslissende wedstrijd het Utrechtse Dos met 3-1 verslagen. Op de avond van het kampioenschap stonden tienduizenden Eindhovenaren langs de weg de elftallen toe te juichen, want ook het tweede team was een dag eerder kampioen van Nederland geworden! Ondertussen was het half tien geworden toen de spelers onder groot applaus op het bordes van het stadhuis verschenen.

Burgemeester Kolfschoten sprak de Blauw-Witten toe: “De nobele wijze waarop de EVV-elf hadden gezegevierd, strekte de gehele burgerij van de stad tot vreugde en heeft veel bijgedragen aan de faam van de Lichtstad”. In het gehele land, aldus de burgervader, wordt thans met respect gesproken over de stad, welke de beste spelers van Nederland rijk is. In de jaren 50 wist men nog wat stijl was. Want de gloedvolle woorden van de burgemeester werden niet beklonken met bier maar met de erewijn. Vele papiersnippers daalden op de spelers neer want de bewoners hadden meer dan 200 kilo aan telefoonboeken en archiefstukken verknipt om hun helden op Amerikaanse wijze te huldigen.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Naast rook en slachtafval waren er in Eindhoven ook aangename geuren te ontwaren. Bijvoorbeeld afkomstig van koek- en banketbakkerij Verhoeven-van Gennip op de westzijde van de Markt. Beeldcollectie RHCe
Naam Eindhoven
Eenmaal getrouwd werd van de vrouw verwacht dat ze voor het huishouden zorgde. Uit werken was uit den boze. Collectie RHCe, beeldbanknummer 32124.
Het Catharina-ziekenhuis
images/hourglass.png

ZOEKEN...